Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluiri ULUITOARE - Cum acționa medicul Burnei / referat procurori

Libertatea.ro
gheorghe burnei

Medicul Gheorghe Burnei de la Spitalul "Marie Curie" nu cerea direct şi expres bani sau foloase şi nu le accepta înainte de intervenţia chirurgicală decât foarte rar, însă după operaţii inculpatul le permitea părinţilor "să îl gratifice" cu sume de bani ori foloase, iar în anumite cazuri cerea bani înaintea intervenţiei chirurgicale încercând să îi mascheze sub forma unui contract de donaţie, se arată în referatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti (PTB) cu propunerea de arestare preventivă a inculpatului.

CITEȘTE REFERATUL PROCURORILOR AICI

Pentru a nu fi transparente cerinţele lui, Burnei Gheorghe nu solicită direct şi expres bani sau foloase şi nu le acceptă înainte de intervenţia chirurgicală decât foarte rar, însă, după operaţii, inculpatul le permite părinţilor să îl gratifice cu sume de bani sau foloase. În anumite cazuri, inculpatul pretinde sume de bani anterior intervenţiei chirurgicale încercând să le mascheze într-o formă aparent legală, încheind un înscris sub semnătură privată pe care îl intitulează contract de donaţie. Aceasta este făcută cu încălcarea evidentă a legii şi nu reprezintă decât o manieră superficială de ascundere a adevăratei naturi a pretinderii sumei de bani", spun procurorii, informează agerpres.ro.

De unde vine nereușita PNL: Eliminarea lui Blaga și călărirea calului mort Cioloș


Potrivit documentului, la data de 21.11.2016, inculpatul i-a pretins unei persoane, martor denunţător în cauză, o mită în valoare de 1.350 de euro mascată ca donaţie pentru secţia spitalului în care activează medicul, pentru a îl opera pe fiul acesteia. 

Burnei a şi primit banii respectivi, ei nefiind donaţie, în condiţiile în care nu s-a încheiat un contract de donaţie valabil între pacient şi spital, ci doar un simulacru de contract, iar banii nu au intrat în contabilitatea spitalului, ci au fost opriţi de inculpat, se precizează în referat. 

Medicul a folosit banii respectivi în interes personal, respectiv pentru achiziţionarea unor bilete de avion pentru o deplasare la o conferinţă în străinătate, mai spun procurorii.

Nicușor Dan, ULTIMA OFERTĂ pentru Dacian Cioloș


Conform datelor prezentate în referatul citat, persoanele care ajung la Burnei şi care îi oferă mită sunt părinţi ai căror copii au anumite deficienţe fizice, dintre care unele trebuie corectate medical. 

"Sunt persoane fără pregătire medicală care nu au la ce să se raporteze pentru a aprecia corect demersul medical al inculpatului, având încredere deplină dată fiind calitatea acestuia de medic şi titlurile sale ştiinţifice. La creşterea încrederii părinţilor în capacitatea profesională a inculpatului au contribuit şi numeroasele emisiuni TV prin care acesta şi-a făcut reclamă. De asemenea, inculpatul are o mare capacitate de a convinge şi manifestă multă siguranţă de sine, susţinând de multe ori că este singurul din lume care poate face astfel de operaţii. În acest sens foloseşte numai afirmaţii categorice, nu lasă niciun pic de loc la îndoială şi nu le prezintă părinţilor o situaţie reală. În acest sens, în multe cazuri, după consultaţii, inculpatul prezintă în mod mincinos părinţilor o situaţie mult mai gravă a afecţiunilor copiilor decât este în realitate, convingându-i astfel de necesitatea intervenţiei chirurgicale", explică procurorii. 

Totodată, Burnei îi internează pe copii pentru perioade îndelungate de timp, nejustificate medical, sau îi internează în mod repetat, fără a le efectua nicio intervenţie chirurgicală, pentru a-i determina astfel pe părinţi să-i dea bani sau alte foloase pentru efectuarea intervenţiilor chirurgicale, mai spun anchetatorii. 

Potrivit acestora, medicul apela şi la ameninţări cu refuzul efectuării operaţiei, dacă părinţii nu se conformau cererilor sale. 

"Se prezintă părinţilor, direct sau prin alte cadre medicale, ca fiind o persoană foarte ocupată, creând astfel impresia unui privilegiu pentru pacienţi că beneficiază de serviciile sale medicale. Alte justificări pentru amânarea intervenţiilor chirurgicale sunt legate de dificultatea obţinerii protezelor medicale. (...) Îi convinge pe părinţi de dificultatea obţinerii protezelor sau dispozitive medicale şi le impune părinţilor să le achiziţioneze pe cheltuiala lor de la SC A SRL cu administratorul căreia, G.M., se află în relaţii apropiate, ameninţându-i că nu le va opera copilul dacă nu se conformează. Din înscrisurile descoperite la sediul SC A SRL (facturi etc.) coroborate cu aspecte din declaraţia lui G.M., rezultă că acesta din urmă i-a plătit inculpatului şi membrilor familiei sale mai multe deplasări în străinătate în vacanţă sau pentru participarea la congrese", se menţionează în referat. 

În context, procurorii notează că, în mod real şi legal, acele dispozitive medicale sunt asigurate în mod gratuit de spital, însă inculpatul ascunde această informaţie faţă de părinţi. 

"Cu toate că procedează în această manieră, inculpatul nu are scrupule să primească sume de bani cu titlu de mită de la părinţii copiilor operaţi", mai notează procurorii. 

Duminică, Tribunalul Bucureşti a decis ca medicul Gheorghe Burnei de la Spitalul "Marie Curie" să fie plasat în arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, într-un dosar în care este suspectat de luare de mită şi efectuare de experimente neautorizate pe copii. Decizia de duminică nu este definitivă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.