Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluirile care i-au scos din sărite pe Putin și Peskov: Sunt secrete de stat!

Reuters
vladimir putin, summit bucuresti nato

Serviciul rus al BBC şi site-ul rus Mediazona anunţă miercuri că au identificat peste 50.000 de militari ruşi ucişi de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, în februarie 2022, relatează AFP.

Numărătoarea lor, publicată într-o anchetă comună - până la data de 7 aprilie 2024 - provine din exploatarea anumitor informaţii - precum comunicări oficiale, informaţii publicate în presă şi pe reţele de socializare sau culese mergând şi observând morminte în cimitire.

Nici Ucraina şi nici Rusia nu au publicat bilanţul pierderilor lor de la începutul războiului, iar cele două publicaţii avertizeazxă că numărătorile lor nu pretind că sunt exhaustive.

La sfârşitul lui februarie, Kievul estima la 31.000 numărul militarilor ucraineni ucişi, în timp ce armata rusă a comunicat în foarte puţine rânduri cu privire la pierderile sale militare, iar aceste cifre sunt considerate larg minimizate. Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a invocat miercuri ”legea secretelor de stat” şi ”regimul particular” al invaziei ruse a Ucrainei pentru a justifica lipsa comunicării oficiale cu privire la pierdeile militare ruseşti.

În august, cotidianul americane Thw The New York Times (NYT) cita date oficiale americane şi evalua pierderile militare ruseşti la 120.000 de morţi.

La 29 ianuarie, într-un răspuns scris dat unui parlamentar, ministrul britanic al Apărării James Heappey evalua pierderile ruseşti la peste 350.000 de morţi şi răniţi.

ZECI DE MII DE DEŢINUŢI TRIMIŞI PE FRONT

În ancheta lor jurnalistică, BBC Russian şi Mediazona au examinat soarta deţinuţilor recrutaţi să se bată pe front, un aport ”crucial în succesul (strategiei) cărnii de tun” a armatei ruse, notează ele. Zeci de mii de deţinuţi au fost recrutaţi în închisorile ruse, în schimbul promisiunii eliberării, de către gruparea paramilitară rusă Wagner, dar şi către armata regulată. Potrivit analizei celor două publicaţii a unui eşantion de peste 1.000 de deţinuţi, jumătatea dintre cei înrolaţi direct de către armata rusă au murit în primele două luni după ce au fost trimişi pe front.

Cei recrutaţi de Wagner - până în februarie 2023 - mureau în trei luni de la recrutare

Cele două publicaţii subliniază că peste 27.300 de militari ruşi au murit în al doilea an al conflictului, un lucru care ”ilustrează costul uman enorm al cuceririlor teritoriale” ale Rusiei, mai ales în regiunea Doneţk, începând din ianuarie 2023, în Bătălia de la Bahmut, în primnăvara lui 2023 sau în cursul ofensivei de amploare lansate în toamnă şi care a necesitat patru luni în vederea cuceririi Avdiivkăi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.