Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvoltarea şi producţia internă a unui vaccin împotriva COVID de către start-up-ul german BioNTech ar putea impulsiona PIB-ul Germaniei cu 0,5% în acest an

AP News
biontech

Dezvoltarea şi producţia internă a unui vaccin revoluţionar împotriva COVID-19 de către start-up-ul german BioNTech ar putea da un impuls de până la 0,5 puncte procentuale economiei Germaniei în acest an, a estimat marţi economistul Sebastian Dullien, transmite Reuters.

Conform celor mai recente estimări, economia germană ar urma să înregistreze un avans de aproximativ 4% în acest an, după o cădere de 4,6% provocată de pandemie anul trecut. Aceasta înseamnă că BionTech şi contribuţia sa la dezvoltarea unui vaccin revoluţionar împotriva COVID-19 bazat pe tehnologia mRNA ar putea fi responsabile pentru a opta parte din creşterea totală a PIB-ului Germaniei în 2021, potrivit estimărilor realizate de Sebastian Dullien, preşedintele think tank-ului Macroeconomic Policy Institute (IMK).

"Nu îmi vine în minte un alt exemplu în care o singură companie a avut un impact de acest fel asupra PIB-ului Germaniei", a spus Sebastian Dullien. Acesta a subliniat că, în calitate de macroeconomist, în mod normal nu se uită la o companie individuală. "Cu toate acestea, uneori, există unele cazuri rare în care companiile individuale au o relevanţă macroeconomică. BioNTech este un astfel de rar exemplu", a spus Dullien, potrivit Agerpres.ro.

Calculele sale se bazează pe cele mai recente rezultate publicate luni de BioNTech, conform cărora start-up-ul mizează pe venituri de 15,9 miliarde de euro în acest an de pe urma vaccinului împotriva COVID-19, în creştere faţă de o estimare anterioară de 12,4 miliarde de euro. Aceasta este echivalent cu 0,5% din PIB-ul Germaniei a spus Dullien. În 2020, PIB-ul Germaniei a fost unul de aproximativ 3.300 miliarde de euro.

"În condiţiile în care BioNTech cumpără foarte puţine produse preliminare de peste hotare, aceasta este aproape în întregime o valoare adăugată internă. De aceea are un impact direct asupra creşterii economice", a explicat Dullien.

Spre deosebire de marii constructori germani de automobile, care produc multe vehicule în afara ţării, BioNTech îşi produce vaccinurile la o uzină din Marburg, vestul Gemraniei. În plus, firma germană primeşte şi redevenţe de la partenerul său american Pfizer.

Vaccinul Pfizer-BioNTech este unul dintre cele mai eficiente din întreaga lume împotriva noului coronavirus, având o eficacitate de 95 la sută. Pe măsură ce cererea pentru vaccinul lor care utilizează tehnologia ARN mesager a crescut, Pfizer şi BioNTech şi-au majorat obiectivele de producţie, revizuindu-şi în paralel şi veniturile potenţiale. Sumele totale generate de vânzările de vaccinuri anti-Covid sunt împărţite între cei doi parteneri. BioNTech primeşte, de asemenea, o parte din veniturile generate de pe urma vânzărilor directe.

Economistul ING Bank Carsten Brzeski a apreciat că estimările realizate de Sebastian Dulliensunt plauzibile, dar a adăugat că povestea de succes a BioNTech este pur şi simplu extraordinară. "Nu sunt multe companii care pot să ajungă de la zero la o sută în doar un an", a spus Carsten Brzeski.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.