Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dializa peritoneală, accesibilă acum şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava

Doc.ro
dializa

În premieră, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, s-a realizat o dializă peritoneală, pacienta fiind recent diagnosticată cu boală renală cronică în stadiu terminal, a informat, luni, purtătorul de cuvânt al unităţii spitaliceşti, dr. Dan Teodorovici.

Potrivit sursei citate, boala cronică de rinichi reprezintă o problemă majoră de sănătate, cu o prevalenţă de peste 10% (la nivel global, o persoană din zece are această boală), dintre bolnavi aproximativ 1% ajungând în stadiul terminal, moment în care este nevoie de introducerea unei terapii de supleere a funcţiei renale (hemodializă, dializă peritoneală sau transplant renal).

Prin comparaţie cu hemodializa, în dializa peritoneală se foloseşte pentru curăţarea toxinelor o membrană biologică, membrana peritoneală. În mod practic, un cateter biocompatibil este plasat chirurgical intraperitoneal cu ajutorul căruia se introduce intraabdominal un lichid steril special ce atrage toxinele sanguine la nivelul peritoneului, fiind ulterior extras şi înlocuit. Asigură o serie de avantaje, putând în final să îmbunătăţească calitatea vieţii pacienţilor la care această metodă poate fi realizată, potrivit Agerpres.

Cateterul de dializă peritoneală a fost inserat de către o echipă chirurgicală specializată formată din medicii Petru Velnic şi Lucian Leneschi, ulterior realizându-se pe secţia de Nefrologie instruirea şi iniţierea schimburilor de dializă, evoluţia fiind favorabilă şi lipsită de incidente.

Teodorovici a subliniat că, odată cu introducerea acestei metode de tratament, se poate spune că la SJU Suceava, cu excepţia transplantului renal, se poate asigura managementul adecvat şi integrat al tuturor pacienţilor cu afecţiuni renale.

Totodată, el a precizat că aceste progrese terapeutice şi diagnostice nu s-ar fi putut realiza fără o colaborare în echipă multidisciplinară între secţiile de Nefrologie, Anatomie patologică, Chirurgie Generală, Chirurgie Vasculară, Medicină Nucleară sau Radiologie Intervenţională.

''Preocuparea majoră a conducerii spitalului este diversificarea serviciilor medicale, creşterea continuă a calităţii actului medical, siguranţa şi confortul pacientului, dar şi al cadrelor medicale şi de aceea investiţiile vor fi majore în această direcţie în viitorul apropiat'', a transmis Teodorovici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.