Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Diana Șoșoacă și Sorin Lavric luați la ochi de Institutul Elie Wiesel

Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel
Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel

Ultimul raport al Institutului pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” arată că mai mulți politicieni, fiind menționați Sorin Lavric (AUR) și Diana Șoșoacă, au avut manifestări antisemite în ultimul an, prin declarații și participări la unele evenimente.

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a monitorizat manifestările cu privire la antisemitism și distorsionarea Holocaustului în România în perioada mai 2022 – aprilie 2023.

Primul politician menționat pentru luările de poziție pro-legionari e senatorul AUR Sorin Lavric. Acesta deține atât o funcție de conducere la nivelul Senatului (secretar), cât și la nivelul AUR.

„Senatorul AUR Sorin Lavric și-a continuat și de-a lungul anului 2022 și prima parte a anului 2023 programul de elogiere a unor criminali de război, membri ai Mișcării Legionare care au fost închiși ȋn timpul regimului comunist sau intelectuali fasciști (...) n declarația politică din 15 februarie 2023 dedicată fizicianului George Manu, cel care pentru o scurtă perioadă de vreme a fost chiar liderul legionarilor aflați ȋn clandestinitate, Lavric face apel la același tip de camuflare a apartenenței la legionarism menționând că: „În 1937 intră in politică, atras fiind de duhul anticomunist al mișcării naționaliste din epocă”. Și exemplele ar putea continua. Remarcăm că toate aceste discursuri propagandistice se desfășoară fără replica vreunui parlamentar reprezentând partidele mainstream. De asemenea, toate aceste discursuri pro-legionare sunt publicate pe rețelele de socializare”, mai menționează documentul.

„Derapaje toxice” și apologie a lui Antonescu

Următoarea la rând e senatoarea Diana Șoșoacă, în prezent reprezentantă a Partidului S.O.S., dar intrată pe listele AUR în Parlament. „Ȋn 29 iunie 2022 declarația politică a senatoarei Diana Șoșoacă conținea o trimire voalată la una dintre cele mai populare narațiuni antisemite stȃrnite de războiul din Ucraina, aceea potrivit căreia statul ucrainean este ȋndatorat ocultei evreiești, iar deciziile continuării războiului stau ȋn mȃinile acesteia. Ȋn declarația sa de la finalul sesiunii parlamantare, Șoșoacă a enunțat: „Ȋmi este foarte clar că Romȃnia trebuie băgată ȋn faliment și cumpărată ca și Ucraina de Rotchschild, cel mai probabil ȋn decurs de maximum doi ani”. Deși ȋn diverse alte contexte publice senatoarea Șoșoacă a mai avut derapaje toxice, fie de apologie a lui Antonescu, fie de vehiculare a unor teorii antisemite, ȋn declarația politică din 3 mai 2023 dezvoltă o retorică care pare inspirată din scrierile antisemite ale perioadei interbelice”, precizează cei care au redactat raportul.

Reprezentanții institutului au menționat și evenimente de comemorare a unor persoane cu legătură cu mișcarea legionară, unde au participat reprezentanți poltiici. De altfel, în raport e menționat faptul că: „În 14 mai 2023, evenimentul organizat de Fundaţia Ogoranu a avut loc după scenariul anului trecut. De data aceasta la manifestaţie au participat mai mulţi parlamentari AUR. Finalul de la Biserica Gorgani, pe lângă „apelul morţilor” a fost însoţit de efectuarea salutului legionar a câtorva dintre participanţi”.

Raportul instituției vorbește și de persoane din zona media, care fie sunt analiști politici, fie influenceri, și au avut declarații controversate. „Aceste narațiuni nu sunt limitate doar la rețelele de socializare, ci ele au circulat și în alte spații online și chiar offline, fiind promovate inclusiv de persoane ce se consideră sau sunt considerate analiști politici. Câteva exemple în acest sens sunt: Cozmin Gușă, fost patron de televiziune, care are și o emisiune radio la Gold FM unde își exprimă opiniile, jurnalista COVID-conspiraționistă Iosefina Pascal – lăudată de presa de stat rusă Sputnik, sau istoricul ultranaționalist Corvin Lupu (...) Aceeași narațiune potrivit căreia familia Rothschild și o așa zisă conducere globală evreiască ar fi în spatele războiului din Ucraina o regăsim și la Cozmin Gușă atât pe Facebook cât și în cartea „Războiul din Ucraina” publicată de editura RAO în 2022, la numai trei luni de la începutul războiului”, e menționat în raport.

Comparații între nazism și „nazismul ucrainean”

„În aceeași carte Iosefina Pascal scrie despre „nazismul ucrainean” în care compară nazismul german, Holocaustul și tragediile populației evreiești cu situația actuală a populației din Ucraina”, mai arată raportul Elie Wiesel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.