Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Diavolii tasmanieni revin în Australia continentală după 3.000 de ani de la dispariţie

martybugs.net
diavol tasmanian

Mai multe exemplare de diavoli tasmanieni (Sarcophilus harrisii), marsupiale unice dispărute în urmă cu 3.000 de ani din Australia continentală, au fost recent eliberate în sălbăticie pe imensul continent insular, un pas "istoric" al unui ambiţios program de protejare a speciei, în condiţiile în care mamiferul este ameninţat pe insula Tasmania cu o formă gravă de cancer contagios, informează AFP.

Cu o greutate de până la 8 kilograme, diavolul tasmanian vânează în general alte animale native sau se hrăneşte cu carcasele animalelor moarte.

Sarcophilus harrisii nu este periculos pentru oameni sau animale, dar se apără dacă este atacat, ceea ce poate provoca răni grave.

Acest marsupial nocturn cu blană neagră sau brună, care degajă un miros puternic atunci când este stresat, a fost lovit din 1996 de o boală - tumoarea facială transmisibilă a diavolului tasmanian (DFTD) - fatală în aproape 100% din cazuri, care a decimat 85% din populaţie, făcând în prezent din diavolul tasmanian o specie în pericol de dispariţie.

Acest cancer contagios este transmis prin muşcăturile provocate de alţi diavoli tasmanieni - foarte agresivi şi cu fălci puternice - atunci când se împerechează sau se luptă.

Animalele mor de foame când tumora le ajunge la gură, împiedicându-le să mănânce.

Se estimează că 25.000 de exemplare de Sarcophilus harrisii trăiesc încă în sălbăticie, comparativ cu 150.000 înainte de apariţia acestei boli.

Pe de altă parte, în Australia continentală, diavolii tasmanieni au dispărut probabil acum 3.000 de ani, decimaţi de dingo.

Programul îşi propune să creeze o "populaţie de rezervă" în faţa unei boli în prezent incurabile, participând în acelaşi timp la refacerea faunei native.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.