Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Diferență radicală între stânga și dreapta: În timp ce Spania vrea taxe noi, Marea Britanie anunță o reducere istorică de impozite

Kwasi Kwarteng

Noul ministru de finanțe al Marii Britanii, Kwasi Kwarteng, a anunțat vineri reduceri istorice de impozite și creșteri uriașe ale împrumuturilor, în cadrul unui program economic care a dat peste cap piețele financiare, iar obligațiunile guvernamentale britanice s-au prăbușit, scrie Reuters. Anunțul vine în aceeași zi în care Guvernul Spaniei a anunțat că intenționează să introducă o taxă nouă pe averile celor mai bogați 1% spanioli, pentru a susține măsurile sociale și pentru a combate inflația.

Kwarteng a modificat impozitul pe venit din țară și, pentru prima dată, a oferit o valoare pentru planurile de cheltuieli ale premierului Liz Truss, care dorește să dubleze rata de creștere economică a Marii Britanii.

Sprijinul pentru facturile de energie pentru gospodării anunțat de Truss va costa 60 de miliarde de lire sterline pentru următoarele șase luni, a declarat Kwarteng. Reducerile de taxe vor costa alte 45 de miliarde de lire, a spus el.

Lira sterlină a scăzut la un nou minim al ultimilor 37 de ani față de dolar, de 1,1148 dolari, în timp ce Kwarteng a informat parlamentul.

"Planul nostru este de a extinde partea de ofertă a economiei prin stimulente fiscale și reforme", a declarat Kwarteng. "Acesta este modul în care vom concura cu succes cu economiile dinamice din întreaga lume. Acesta este modul în care vom transforma cercul vicios al stagnării într-un ciclu virtuos de creștere."

Partidul Laburist, aflat în opoziție, a apreciat că planurile sunt un "pariu disperat".

Institutul pentru Studii Fiscale a declarat că reducerile de taxe sunt cele mai mari de la bugetul din 1972 - care este amintit pe scară largă ca fiind un dezastru din cauza efectului său inflaționist.

Contextul de piață abia îi este ostil lui Kwarteng, lira sterlină având una dintre cele mai slabe performanțe față de dolar.

Întrebat vineri cum își va finanța Marea Britanie cheltuielile, reducând în același timp impozitele, un ministru al cabinetului a spus că răspunsul este creșterea economică.

Joi, Banca Angliei a declarat că plafonarea prețurilor la energie propusă de Truss va limita inflația pe termen scurt, dar că stimulentele guvernamentale ar putea crește presiunile inflaționiste pe termen mai lung, într-un moment în care indicatorul este aproape de maximul ultimilor 40 de ani.

În ciuda măsurilor fiscale și de cheltuieli extinse, guvernul a decis să nu publice noi previziuni de creștere și de împrumut de la Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară, un organism de supraveghere guvernamentală, până la proiectul de buget.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.