Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DIICOT a cerut TRUPE SPECIALE: Au fost reținuți 8 afaceriști, alte 9 persoane sunt sub control judiciare într-un dosar cu 43 de ilioane de euro prejudiciu/VIDEO

O grupare specializată în evaziune fiscală care a provocat un prejudiciu estimat la peste 43 de milioane de euro a fost destructurată în urma unei acţiuni a poliţiştilor, procurorilor DIICOT şi ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA). În cauză au fost efectuate 18 percheziţii, iar 8 persoane au fost reţinute şi 9 sunt cercetate sub control judiciar

Poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul Poliţiei Române, procurorii DIICOT din Structura Centrală şi ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie au făcut, duminică, 18 percheziţii în Bucureşti şi în judeţul Ilfov, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în infracţiuni economice.

Citește și: Mare atenție! Toți șoferii sunt vizați! Măsura care se va aplica în luna mai

”La data de 22.04.2018 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor OZDOLANBAY ADRIANA, DASCĂLU MIHAI LAURENŢIU, CIORBĂ VASILE, DRAGOMIR IONUŢ BOGDAN, HABORCHID RODIN, COSTACHE MIRCEA, TRANDAFIR NICOLAE şi GHINEA MARINCIU MARIOARA, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală.

Citește și: EXCLUSIV! Surpriză de proporții! Cine va fi șeful comisiei speciale care va modifica legea SRI! Nu este Gabriel Vlase

În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu luna februarie 2011, inculpata Ozdolanbay Adriana împreună cu inculpaţii Dragomir Ionuț Bogdan, Ciorbă Vasile, Dascălu Mihai Laurenţiu şi un cetăţean turc, a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat ulterior inculpaţii Marinciu Mărioara, Voinea Alexandru Mihail, Băloiu Dorin, Năstase Mihai, Petrache Constantin şi Costache Mircea, în scopul obţinerii de avantaje de natură fiscală, constând în TVA şi impozit pe profit datorat bugetului de stat, prin comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală (respectiv complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală), în cadrul realizării activităţii de „cargo-coletărie” prin intermediul societăților comerciale BRIGHT STAR DISTRIBUTION SRL, ADA KAN TOP SRL, DNY TOP SRL, VMA GLOBAL BUSINESS SRL, NARDOR TEXTIL SRL şi GEOING CONSULTING SRL.

Citește și: Ochii și urechile lui Liviu Dragnea! Detalii incendiare despre “supervizorul” Vioricăi Dăncilă

Activitatea infracţională a constat în derularea unui circuit de tranzacţionare artificial privind comerţul cu articole de îmbrăcăminte, textile şi încălţăminte de provenienţă din import (din Turcia), la comandă, transportate în regim de grupaj/tip cargo, pe ruta Turcia-România şi valorificate în mare parte, în final, fără întocmirea de documente fiscale sau prin întocmirea acestora fără conţinut real privind valoarea de vânzare şi cumpărătorul efectiv, în scopul obţinerii de avantaje de natură fiscală, constând în TVA şi impozit pe profit datorat bugetului de stat.

Citește și: Încă o comoară a României! Acest zăcământ se găsește doar la noi

Astfel, în contextul creşterii volumului de tranzacţionare şi al creşterii cererii de marfă la preţ redus din partea micilor comercianţi, ce activează în diverse centre comerciale, grupări de persoane prin societăţi interpuse pe lanţul de tranzacţionare, au profitat de această cerere, şi au creat şi operaţionalizat sisteme de grupaj/cargo atât pentru transportul de mărfuri cât şi pentru îndeplinirea formalităţilor legale de import în relaţia cu autorităţile vamale.

În urma probatoriului administrat, a rezultat că unul din operatorii de sistem cargo respectiv import şi transport din Turcia în România, care prin societăţi „paravan cu rol de desfacere în piaţă ”, a operaţionalizat acest sistem, inclusiv comenzi şi tranzacţionări financiare în numerar, a fost gruparea „ADRIANA CARGO”, ce a activat susccesiv în scopul sus-menţionat, în intervalul 2011-2016, în cadrul a două grupuri infracţionale organizate (aferente perioadelor 2011-2015 şi 2016), pe tipare de fraudare diferenţiate-imaginea de ansamblu a circuitului tranzacţional artficial creat, relevând următoarele modalităţi de operare:

Citește și: Care este cel mai rentabil fond de pensii Pilon II din România

I. Circuit marfă TURCIA-ROMÂNIA

Conform probatoriului administrat în cauză, grupul infracţional ce a acţionat pe aceste coordonate, în intervalul 2011-2015, a fost constituit din inculpaţii Ozdolanbay Adriana (liderul şi coordonatorul grupării) zisă şi “ADI ”, Dragomir Ionuț Bogdan, Ciorbă Vasile zis „ VALI PLETEA”, Dascălu Mihai Laurenţiu zis „LAUR” şi un cetăţean turc, în activităţile derulate fiind implicaţi (sub forma sprijinirii sau aderării) şi inculpaţii Voinea Alexandru Mihail Zis „Iţă” Sau „Mihăiţă”, Băloiu Dorin, Năstase Mihai, Petrache Constantin Zis „Bebe”, Costache Mircea şi Marinciu Mărioara.

Citește și: Începe! Se dă startul la ridicarea celei mai așteptate autostrăzi din România – 9 tunele construite

Astfel, pe fondul cererii de mărfuri din import (din Turcia), formulate de clienţii-beneficiari finali care activează, în mod real, pe piaţa de profil din România (în domeniul comerţului cu textile şi îmbrăcăminte), dar care nu optează sau nu deţin capacitatea financiară de a importa în mod direct, grupul infracţional respectiv a folosit succesiv, în intervalul 2011-2015, societăţile comerciale ADA KAN TOP SRL, DNY TOP SRL, VMA GLOBAL BUSINESS SRL, NARDOR TEXTIL SRL şi GEOING CONSULTING SRL (firme controlate şi administrate în fapt de către inculpata Ozdolanbay Adriana) ca societăţi „paravan”, care s-au constituit ca furnizori pentru clienţii interni, dar printr-un lanţ tranzacţional.

Astfel, din punct de vedere logistic, începând de la exportator, respectivele mărfuri au urmat parcursul unui circuit în regim de grupaj (fără devoalarea defalcată a destinatarilor, în mod oficial) fiind introduse într-un circuit documentar, prin care să se achite taxe vamale şi TVA la un nivel minimal (marfurile fiind tranzacţionate la import la un preţ unitar derizoriu (de până la 5 lei/bucată).

Citește și: Dezastru pentru Raiffeisen: Amendă uriașă pentru practici incorecte

S-a reţinut că circuitul în regim de grupaj a avut loc anterior exportului, printr-o singură societate exportatoare din Turcia pe numele căreia erau „centralizate” mărfurile achiziţionate de la furnizorii reali din Turcia, conform comenzilor neoficiale, şi care figurau scriptic ca vânzător pe documentul de import şi pe documentele de achiziţie ale societăţilor „paravan” din România, controlate de către inculpata Ozdolanbay Adriana.

În fapt, societatea de export avea strict rolul de „a aduna” marfa şi de a o exporta în tranşe cât mai mari şi cât mai grupate, pentru o eficienţă sporită, constituind astfel şi o entitate tampon în faţa vânzătorilor reali din Turcia, care deţineau evidenţa comenzilor de marfă din România, îngreunând trasabilitatea sau individualizarea efectivă a comenzilor dintre furnizorii reali şi beneficiarii reali.

Citește și: Hagi, atac nemilos la ”CEI DE SUS”: “Suntem niște gâze! Oamenii de sus impart România cum vor”

Etapa următoare consta în valorificarea de către beneficiarii grupajului în sistem cargo (clienţii finali din România), a unei mari părţi a mărfurilor din circuitul tranzacţional, fără documente şi obligaţii fiscale aferente, prin intermediul societăţilor „paravan” controlate de către inculpata Ozdolanbay Adriana, în acest sens, o mare parte din marfa „importată” de către societăţile respective, fiind preluată în fapt, de către beneficiarii reali, fără documente de achiziţie, neidentificabili fiscal.

Importurile au avut la bază comenzi anticipate de la clienţii finali care achitau marfa comandată (total sau parţial), în avans, aceştia primind marfa imediat după vămuire, în mare parte fără forme legale (operaţiunile respective nefiind evidenţiate), iar ulterior o valorificau la preţurile practicate pe piaţă.

Citește și: Un gigant din România face concedieri în masă: Sute de oameni dați afară

De asemenea, s-a reţinut că societăţile „importatoare” (ce erau în fapt doar „comisionari” privind importul şi transportul de marfă) disimulau comercializarea unei părţi din stocul de marfă (în fapt marfa preluată „la negru” de clienţii finali), către societăţi invalide din punct de vedere fiscal, pentru a justifica descărcarea stocului şi a colecta scriptic TVA „cu valoare egală” cu TVA-ul achitat în vamă. Ulterior, la momentul echilibrării celor două valori, se declanşa folosirea succesivă a următoarei societăţi „paravan” controlate de către inculpata Ozdolanbay Adriana.

Citește și: Starbucks, în mijlocul unui scandal uriaș: De ce este acuzată compania

II.Circuit marfă TURCIA-BULGARIA-ROMÂNIA

Conform probatoriului administrat în cauză, grupul infracţional ce a acţionat pe aceste coordonate, în intervalul februarie 2016-noiembrie 2016, a fost constituit din inculpaţii Ozdolanbay Adriana, Ciorbă Vasile, Dascălu Mihai Laurenţiu, Voinea Alexandru Mihail, Petrache Constantin, Năstase Mihai, Petria George, Encea Ioan-Remus, Haborchid Rodin, suspectul B. A. I. şi un cetăţean turc, respectivii fiind sprijiniţi în activităţile derulate de către inculpaţii Costache Mircea şi Trandafir Nicolae.

Citește și: Dezvăluire explozivă a Olguței Vasilescu! Cât câștigă oamenii săi

Astfel, pe fondul cererii de mărfuri din import (din Turcia), formulate de către clienţii-beneficiari finali care activau, în mod real, pe piaţa de profil din România (în domeniul comerţului cu textile şi îmbrăcăminte), dar care nu optau sau nu deţineau capacitatea financiară de a importa în mod direct, societatea comercială BRIGHT STAR DISTRIBUTION SRL, controlată de către inculpatul Haborchid Rodin, s-a interpus a fi furnizor pentru aceştia, printr-un lanţ tranzacţional care cuprindea alte două categorii de entităţi, cu rol de societate interpusă, fără sens economic.

Astfel, importul se efectua într-o altă ţară comunitară (Bulgaria), prin printr-o societate comercială controlată de către suspectul B. A. I., aparent la comanda BRIGHT STAR DISTRIBUTION SRL , având în vedere că mărfurile importate erau livrate imediat, fără a fi recepţionate fizic de către entitatea din Bulgaria.

Citește și: Mare atenție! Toți șoferii sunt vizați! Măsura care se va aplica în luna mai

Etapa următoare consta în vânzarea către achizitorul intracomunitar BRIGHT STAR DISTRIBUTION SRL din România, dar având ca finalitate faptică valorificarea de către beneficiarii finali a unei mari părţi din mărfurile din circuitul tranzacţional, fără documente şi fără obligaţii fiscale aferente, prin intermediul unor societăţi de tip fantomă, ce figurau drept clienţi interni ai S.C. BRIGHT STAR DISTRIBUTION SRL.

În circuitul infracţional, inculpata Ozdolanbay Adriana a utilizat cel puţin 6 clienţi ai S.C. BRIGHT STAR DISTRIBUTION SRL, respectiv societăţile tip fantomă BOZZOLO TEXTIL SRL, EDIL MEGA CONSTRUCT SRL, PETER PAN ACTIV SRL, ALIX TOP SOLUTIONS SRL, WAFA MOON TRADING SRL şi WORK CONS SOLUTIONS SRL, pentru a descărca gestiunea BRIGHT STAR DISTRIBUTION SRL şi în subsidiar de a rupe trasabilitatea fiscală a mărfurilor (o mare parte din marfa „vândută” de către achizitorul intracomunitar către firme fantome, fiind preluată în fapt, de către beneficiarii reali, fără documente de achiziţie, neidentificabili fiscal).

Citește și: EXCLUSIV! Surpriză de proporții! Cine va fi șeful comisiei speciale care va modifica legea SRI! Nu este Gabriel Vlase

Cuantumul total al prejudiciului stabilit prin raportul de constatare este în sumă de 43.179.737 euro.

La data de 22 aprilie 2018, procurorii D.I.I.C.O.T- Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Structura Centrală şi ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate au efectuat un număr de 18 percheziții domiciliare pe raza municipiului București si a județului Ilfov, ocazie cu au fost identificate două depozite în interiorul cărora au fost găsite și ridicate cantităţi importante de mărfuri de contrabandă, suma de peste 100.000 lei, importante sume în valută, bijuterii din aur.

Citește și: Ochii și urechile lui Liviu Dragnea! Detalii incendiare despre “supervizorul” Vioricăi Dăncilă

Inculpaţii Ozdolanbay Adriana, Dascălu Mihai Laurenţiu, Ciorbă Vasile, Dragomir Ionuţ Bogdan, Haborchid Rodin, Costache Mircea şi Trandafir Nicolae urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, iar inculpata Ghinea Marinciu Marioara cu propunere de luare măsurii arestului la domiciliu.

Faţă de alţi 9 inculpaţi procurorii D.I.I.C.O.T.- Structura Centrală au dispus măsura preventivă a controlului judiciar.

Citește și: Încă o comoară a României! Acest zăcământ se găsește doar la noi

Cauza este instrumentată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Structura Centrală şi ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate.

La activități s-a beneficiat de sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.”, anunță DIICOT.

Citește și: Care este cel mai rentabil fond de pensii Pilon II din România .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.