Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DIICOT se mișcă fulger: A trimis în judecată 16 persoane în dosarul celei mai mari piețe de vânzare de droguri online

diicot3

DIICOT anunţă, marţi, că a fost dispusă trimiterea în judecată a 16 persoane, în Dosarul ”Enigma” care vizează cea mai amplă piaţă online de vânzare a drogurilor, cu peste 11.000 de utilizatori.

”Prin rechizitoriul din data de 27.07.2023, în cauza cunoscută public ”Dosarul ENIGMA”, ce viza combaterea traficului de droguri de risc şi mare risc prin intermediul unui grup creat pe o platformă de mesagerie sub numele ”Iarba Dulce”, dar şi a altor grupuri, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a 16 inculpaţi”, anunţă, marţi, DIICOT, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că şase inculpaţi sunt în stare de arest preventiv, patru în arest la domiciliu, patru aflaţi sub măsura controlului judiciar, un inculpat în stare de libertate şi un inculpat arestat în altă cauză.

Aceştia sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi mare risc, inclusiv către minori cu vârste între 14 si 16 ani, îndemn la consumul ilicit de droguri de mare risc , efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, pornografie infantilă şi conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

”În cadrul operaţiunii cu numele de cod ENIGMA a fost investigat un grup infracţional organizat constituit în luna iulie 2022 de către doi dintre inculpaţi, în scopul comiterii infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, la care au aderat succesiv, în timp scurt, şi ceilalţi inculpaţi, din dorinţa de a beneficia de o clientela stabilă, de un cadru organizat de vânzare a drogurilor, sub protecţia anonimatului”, a transmis DIICOT.

 

Potrivit procurorilor, din datele rezultate din raportul EMCDDA (Observatorul European pentru monitorizarea drogurilor şi a dependentei de droguri) din 2023, precum şi din cazuistica în materie, se constată un trend de extindere şi dezvoltare a pieţei de vânzare şi consum de droguri de risc (cannabis) şi mare risc (amfetamine, ecstasy, ciuperci halucinogene), inclusiv către populaţie de vârste tinere.

 

”Din acest punct de vedere, segmentul online, respectiv apariţia unor platforme specializate online de distribuire a drogurilor, in cadrul unor grupuri de chat, create pe platforme online a unor aplicaţii de mesagerie instantă şi accesibilitatea facilă a acestor platforme, reprezintă un factor de risc. Grupul de chat online, vizat în acest dosar, avea la data de 10.04.2023, aproximativ 11.000 membri care se prevalau de setările de confidenţialitate ale aplicaţiei (având doar pseudonime - username-uri) şi foloseau acest grup pentru vânzarea şi procurarea de droguri în vederea consumului propriu”, au mai precizat procurorii.

 

Aceştia explică faptul că grupul de chat funcţiona ca o piaţă virtuala neagră de desfacere, cu cereri şi oferte pentru o mare varietate de tipuri de droguri, în cadrul căreia dealerii de droguri închiriau echivalentul unor tarabe virtuale, pentru care plăteau lunar o sumă de bani administratorului.

 

Membrii grupului nu proveneau doar din municipiul Bucureşti, ci şi din alte oraşe, cum ar fi Craiova, Braşov, Constanţa, Cluj Napoca, Târgu Jiu, Arad, Oradea, Timişoara, Piteşti, Ploieşti.

 

”Inculpaţii au acţionat pe mai multe paliere, de comandă, sprijin şi de execuţie, constând în verificarea si validarea aderării la grup a altor membrii si integrarea lor, coordonarea vânzărilor către consumatori, aprovizionarea, respectiv comercializarea drogurilor de risc şi mare risc, către consumatori de vârste tinere şi foarte tinere, stimularea consumului de droguri inclusiv prin organizarea de tombole pentru cumpărătorii constanţi, cu premii in droguri”, mai arată DIICOT.

 

Potrivit dursei citate, această piaţă neagră, în mediul online, era uşor accesibilă pentru tineri, inclusiv minori şi le oferea posibilitatea să intre în legătură, în condiţii de anonimitate şi falsă siguranţă, cu dealeri de droguri pe care nu i-ar fi putut cunoaşte sau contacta în viaţa reală cu atâta uşurinţă.

 

”Clienţii, utilizatori ai unor terminale mobile, contactau distribuitorii pe această platformă, iar apoi, în urma negocierilor directe, erau îndrumaţi către cel mai apropiat dealer local, în funcţie de localitate, tipul de drog solicitat, ratingul de piaţa al dealerului şi alte criterii stabilite la momentul interacţiunii. Distribuitorii îşi promovau ofertele de droguri pe această platformă şi se împărţeau zonele de distribuţie”, mai arată DIICOT.

 

Potrivit instituţiei, administratorul platformei, liderul grupului infracţional organizat, modera discuţiile şi selecta componenţa membrilor grupului, pe platforma de comunicare, ce avea capabilitatea de a genera 40.000 – 50.000 de mesaje zilnic (majoritatea fiind legate de modalităţile de distribuţie a drogurilor, consum, zone de distribuţie, dar şi despre efectele drogurilor).

 

”Prin rechizitoriu s-a solicitat confiscarea specială a cantităţilor de droguri ridicate pe parcursul percheziţiilor domiciliare, a mai multor terminale mobile, grindere şi cântare electronice, a sumelor de bani identificate ca provenind din comercializarea drogurilor, precum şi obligarea inculpaţilor la plata unor cheltuielile judiciare avansate de stat în cuantum de 160.000 lei”, mai arată DIICOT.

 

De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumelor de bani prezente si viitoare din conturile a şase dintre inculpaţi, solicitându-se instanţei aplicarea măsurii de siguranţa a confiscării extinse.

 

În cauza s-a dispus disjungerea si continuarea cercetărilor pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, având in vedere indiciile temeinice in acest sens si discrepanţa vădită între venituri, proprietăţi ,stil de viaţa si veniturile fiscalizate, ale unora dintre persoanele cercetate.

 

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Bucureşti.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.