DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Dilema lui Cristoiu: De ce-i atît de săracă presa noastră?

PRESA

După ce şi-a petrecut concediul în Germania şi a vizitat, în Hamburg, sediile unor importante trusturi de presă – Gruner + Jahr, Der Spiegel , Axel Springer și Die Zeit –, jurnalistul Ion Cristoiu a revenit în România cu o dilemă: De ce-i atît de săracă acum, mai săracă decît a fost vreodată în istoria României, presa noastră?

"Întors la București, am pornit prin capitala scumpei noastre patrii în căutarea unei clădiri pe care să scrie Evenimentul zilei sau Adevărul sau orice alt nume de trust de presă. Oricît mi-am strîmbat eu gîtul umblînd cu privirea după numele unei instituții de presă, n-am reușit să dau peste nici unul.

Și atunci mi-am amintit: Sediul Evenimentului zilei se reduce la o hală la parterul unei clădiri. Adevărul, care pe vremea lui Dinu Patriciu, ocupa mai multe etaje ale unei clădiri, funcționează acum doar la un singur etaj.

Nici în materie de constructori de trusturi de presă nu stăm bine. Adrian Sârbu, cel care începuse să clădească un trust puternic, modern, a fost arestat preventiv. Dan Voiculescu e la pușcărie. Dinu Patriciu a murit. Sebastian Ghiță a fost pus sub acuzare de DNA.

De ce n-avem și noi un Der Spiegel, un Die Zeit, un Grunner + Jahr? E o întrebare pe care mi-am pus-o la revenirea în țară de la Hamburg.

Temeiuri ca să avem clădiri impunătoare pe care să scrie Evenimentul zilei sau Adevărul pot fi invocate. În primii ani postdecembriști s-a cîștigat enorm din presă. De ce nu s-au constituit și la noi trusturi de presă de forța unui Axel Springer din Germania? De ce-i atît de săracă acum, mai săracă decît a fost vreodată în istoria României, presa noastră?

Jurnaliști talentați avem, jurnaliști pasionați avem. N-avem, oare, veritabili oameni de afaceri care să construiască imperii de presă? Dar oare avem oameni de afaceri care au construit imperii în România? Avem, oare, un Rege al laptelui sau un Rege al cărnii sau un Rege al IT?", scrie Cristoiu pe blog.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.