Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dilma Rousseff denunţă "o lovitură de stat" la procesul pentru destituirea sa din Brazilia

indianexpress.com
dilma rousseff scandal

Preşedinta Braziliei Dilma Rousseff a denunţat luni "o lovitură de stat", declarându-se victima unui proces "nedrept şi arbitrar", în cadrul pledoariei rostite în faţa Senatului, care urmează să se pronunţe marţi sau miercuri în privinţa destituirii sale, relatează AFP şi Reuters. "Am venit pentru a vă privi în ochi, domnilor senatori, şi a vă spune că nu am comis niciun delict de responsabilitate, nu am comis infracţiunile pentru care sunt sunt judecată nedrept şi acuzată arbitrar", a declarat preşedinta de stânga în faţa hemiciclului.

Dilma Roussef a acuzat "o lovitură de stat pentru alegerea indirectă a unui guvern uzurpator" şi reaminteşte că ea a fost aleasă de 54 de milioane de brazilieni. "Suntem la un pas de o gravă ruptură instituţională, de concretizarea unei autentice lovituri de stat", a spus ea în faţa senatorilor. "Votaţi împotriva destituirii, votaţi pentru democraţie!", a încheiat Dilma Rousseff, la finalul unei pledoarii de 30 de minute. La sosirea sa la Senat, în jurul orei 12:00 GMT, Dilma Rousseff a fost întâmpinată de sute dintre susţinătorii săi, cu pancarte ale Partidului Muncitorilor (PT).

"Am venit pentru apărarea drepturilor noastre, drepturi pe care puciştii vor să ni le ia. Toate aceste lucruri sunt o farsă, un complot al dreptei", a declarat unul dintre aceştia, un bărbat în vârstă de 43 de ani, angajat al unui magazin. Pentru a-i înfrunta pe senatori, din care peste două treimi sunt favorabili destituirii sale potrivit estimărilor media, ea a venit la audiere cu mentorul său politic, fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010), celebrul cantautor Chico Buarque şi o duzină de foşti miniştri. De luni de zile, prima femeie aleasă preşedintă a Braziliei în 2010 susţine că este nevinovată şi denunţă un complot pus la cale de principalul beneficiar al manevrei, fostul său vicepreşedinte devenit rival, Michel Temer (PMDB, centru dreapta), în vârstă de 75 de ani. La finalul discursului său, Dilma Rousseff a acceptat întrebările parlamentarilor, din care peste jumătate sunt suspectaţi de corupţie sau vizaţi de o anchetă. Vor urma lungi dezbateri şi votul final, aşteptat marţi sau miercuri. Pentru ca preşedinta ţării să poată fi destituită, este necesar votul a 54 dintre cei 81 de senatori.

Dacă Dilma Rousseff va fi destituită, ea nu va mai putea ocupa nicio funcţie publică timp de opt ani. Dacă va fi găsită nevinovată, economista a cărei cotă de popularitate e în prezent de 13% va continua să-şi exercite mandatul, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.