Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Din 2024, un nou tip de lucrător va putea munci în România - lucrătorul casnic

CECCAR Business Magazine
salariati oameni muncitori

Pe lângă prestarea muncii în baza unui contract de muncă, în mod independent, având propria afacere sau ca zilier, din 2024 în România vor exista oficial și prestatorii casnici.

Acești lucrători vor avea un regim de muncă ocazional, vor putea lucra după bunul plac, fără o înțelegere scrisă cu beneficiarul, urmând a fi plătiți cu tichete speciale, ce vor trebui „transformate” ulterior în bani.

Legea care reglementează activitatea prestatorului casnic, prin care se urmărește reglementarea unui domeniu predominant nefiscalizat și sursă a muncii "la negru" a apărut relativ recent în Monitorul Oficial - aplicarea sa efectivă ar urma să se facă însă abia din 2024, adică peste aproape 19 luni de acum înainte.

Până atunci, statul ar trebui să aibă pus la punct întregul sistem prin care să fie pusă în aplicare recenta Lege nr. 111/2022.

Potrivit legii, activitatea casnică este, de fapt, o muncă necalificată. Dar pentru că activitățile casnice lucrate la negru ar fi destul de răspândite în România, iar statul vrea să aducă bani la buget din aceste activități sub forma impozitelor și altor taxe și pentru că lucrătorii aceștia ar avea nevoie de recunoașterea muncii lor, inclusiv de asigurări la pensii și sănătate, legiuitorul a considerat că e nevoie de un nou tip de reglementare, un nou tip lucrător în România - lucrătorul casnic, scrie avocatnet.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.