Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Din culise: Cum a luat Trump decizia retragerii din Acordul de la Paris. Cine s-a opus

foxnews.com
trump semneaza

Donald Trump a anunţat joi decizia retragerii SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, înţelegere care ar fi presupus reducerea masivă a emisiilor de gaze cu efect de seră şi, potrivit preşedintelui american, ar fi dus la pierderea a milione de locuri de muncă în SUA şi la scăderea competitivităţii ecomoniei. Site-ul de ştiri axios.com prezintă informaţii de culise de la Casa Albă, legate de decizia lui Trump.

Potrivit unei surse care "petrece mult timp alături de preşedintele Trump", acesta nu a fost niciodată auzit spunând ceva pozitiv despre Acordul de la Paris. Fiica preşedintelui, Ivanka, a sperat până în ultimul moment că va reuşi să-l convingă pe tatăl ei să nu retragă SUA din înţelegerea internaţională pe tema climei.

Vezi şi: DEMISIE în echipa lui Trump: A renunțat la poziție după ce SUA s-a retras din Acordul de la Paris

În realitate, se pare că ideea rămânerii în cadrul acordului a fost întotdeauna o fantezie. "Discursul pe care Trump l-a susţinut în Grădina cu trandafiri de la Casa Albă a cel mai populist şi naţionalist pe care l-am auzit de la momentul învestirii. Acesta a fost Trump din campanie şi părea că o face cu încântare, suporterii săi îl aplaudau şi orchestra de jazz întreţinea atmosfera", notează jurnalistul Jonathan Swan.

"Este o temă este ca o religie pentru stânga politică, iar susţinătorilor noştri li se cere în mod constant să-şi schimbe comportamentul", a precizat un consilier de la Casa Albă, adăugând că cometariile răutăcioase ale liderilor europeni nu au ajutat deloc. Aceeaşi persoană a afirmat că Trump a respins criticii corporatişti care călătoresc în avioane şi SUV-uri care consumă combustibili fosili şi apoi se pretind a fi mai buni.

În cercul restrând din jurul preşedintelui, principalii susţinători ai retragerii din Acordul de la Paris au fost vicepreşedintele Mike Pence, strategul şef Steve Bannon, consiliera Kellyanne Conway, consilierul Don McGahn, Stephen Miller, principalul autor al discursurilor preşedintelui, Scott Pruitt, şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului, şi Marc Short, omul de legătură cu Congresul.

Vezi şi: Donald Trump, discuții CRUCIALE cu patru lideri ai lumii după retragerea SUA din Acordul de la Paris

Decizia finală a fost o mare dezamăgire pentru Ivanka Trump, care l-a presat pe tatăl său să menţină SUA în acordul climatic. Consilier pe probleme economice, Gary Cohn, şi secretarul de stat Rex Tillerson au susţinut-o pe Ivanka.

Competitive Enterprise Institute, un ONG conservator, a jucat un rol important în mobilizarea altor grupuri conservatoare. CEI a avut un rol determinat şi în generarea unei scrisori semnate de 22 de senatori republicani, document care i-a dat lui Trump "muniţie" crucială.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.