Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Din culisele cererii Suediei de aderare la NATO: Rusia, suspectată că ar putea viza insula Gotland pentru a bloca traficul în Marea Baltică

insula gotland

Experții suedezi au avertizat guvernul cu privire la șansele de a pierde insula Gotland în cazul unui conflict militar cu Federația Rusă și al refuzului de a adera la NATO, notează presa suedeză.

A fost pregătit un raport pentru conducerea țării, întocmit cu participarea militarilor și a experților din cadrul Ministerului suedez al Afacerilor Externe. În document se afirmă că, dacă începe un război între Suedia și Rusia, atunci Moscova ar putea încerca mai întâi să captureze Gotland.

Pierderea insulei, care se află pe ruta maritimă de la Kaliningrad la Sankt Petersburg, va duce la faptul că Rusia va putea bloca traficul maritim direct între Finlanda, țările baltice și Europa de Vest.

Potrivit analiștilor, refuzul Stockholmului de a adera la NATO pe fondul aderării Finlandei la alianță va face Suedia vulnerabilă și va crește riscurile pentru ea, deoarece țara nu va putea conta pe o asistență militară promptă din partea aliaților. În plus, Suedia va fi singurul stat din nordul Europei care nu va face parte din această organizație.

La 15 mai, Suedia și Finlanda și-au anunțat oficial demararea procedurilor de intrare în NATO. Multă vreme, social-democrații suedezi s-au opus aderării, dar războiul din Ucraina a forțat statul să renunțe la politica sa de neutralitate de lungă durată. În același timp, Stockholm a avertizat că se va opune amplasării de arme nucleare și de baze militare permanente ale alianței în țară.

La 11 mai, Marea Britanie și Suedia au încheiat un acord privind garanțiile reciproce de securitate în cazul unui atac. Documentul sugerează posibilitatea de a face schimb de informații și de a efectua exerciții militare comune.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.