Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Din puțul gândirii juridice: o judecătoare americană extrădează o lituaniană luptătoare anticorupție

b1.ro
cod penal judecata ciocanel

O judecătoare americană a autorizat joi extrădarea unei foste judecătoare lituaniene, fondatoare a unui partid politic, care acuză guvernul ţării sale de corupţie într-o presupusă afacere de pedofilie, relatează AFP.

Neringa Venckiene a părăsit Lituania în 2013 şi trăieşte de atunci în regiunea Chicago, în Statele Unite, unde caută să obţină azil politic.

Ea se află în centrul unui scandal politic care a determinat-o să înfiinţeze partidul anticorupţie "Drumul curajului".

Fostă judecătoare, Neringa Venckiene afirmă că fratele său a fost ucis în timp ce încerca să dezvăluie numele responsabililor care au acoperit o reţea pedofilă a cărei victimă a căzut fiica lui în vârstă de patru ani cu complicitatea fostei sale soţii.

O decizie a justiţiei lituaniene obligând copilul să revină la mama sa a provocat în 2012 o mobilizare fără precedent. Sute de persoane, convinse de afirmaţiile tatălui, au vegheat neîntrerupt luni întregi în faţa domiciliului judecătoarei Venckiene, care luase în îngrijire fetiţa, pentru a opri ca aceasta din urmă să fie trimisă mamei.

Lituania cere extrădarea fostei judecătoare pe motivul că ea a împiedicat autorităţile să dea mamei copilul înapoi. O cerere acceptată de Departamentul de Stat american.

Neringa Venckiene, al cărei partid a intrat în 2012 în parlamentul de la Vilnius, a depus o petiţie la tribunalul federal din Chicago pentru a putea rămâne în Statele Unite până la analizarea cererii sale de azil.

Judecătoarea Virginia Kendall a refuzat, argumentând că, deşi dosarul ridică "serioase probleme legate de procedura de extrădare din Statele Unite şi integritatea sistemului politic şi judiciar din ţara sa de origine", Neringa Venckiene nu a strâns dovezile necesare pentru a putea rămâne.

"Acest tribunal trebuie să respecte dreptul naţiunilor suverane de a adopta şi a face respectate propriile legi penale", a declarat judecătoarea.

Potrivit publicaţiei Chicago Tribune, avocaţii lui Neringa Venckiene au făcut cunoscut că intenţionează să facă apel la decizie.

Congresmanul american Christopher Smith a subliniat într-un raport că 10 din cele 14 capete de acuzare prezentate de Lituania în cererea de extrădare a lui Neringa Venckiene au fost respinse de Statele Unite.

Aceste acuzaţii "vizează să îi descurajeze pe cei care îşi asumă riscul de a-i ataca în justiţie pe cei care exploatează sexual copiii", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.