Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dinu Săraru: 'Gloria aparține celui care iubește mai mult lupta decât succesul'

Dinu Sararu

”Eu sunt născut să mor controversat” a spus Dinu Săraru la lansarea volumului ”Jurnalul unui personaj controversat”, care conține o serie de dialoguri între autorul trilogiei ”Niște Țărani” și Vartan Arachelian, care semnează cartea publicată de editura RAO, potrivit mediafax.

Volumul care redă dialogurile lui Dinu Săraru cu Vartan Arachelian, lansat marți la Hotel Novotel din Capitală. ”În seara asta sărbătorim un maestru, un maestru al spiritului”, a spus în deschiderea evenimentului istoricul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române.

Printre cei care au luat cuvântul în cadrul evenimentului s-au numărat Ilie Bădescu, Valeriu Râpeanu, Ovidiu Enculescu și Olimpiodor Antonescu.

”Voi încheia simbolic pentru mine și pentru biografia mea, vreau să le mulțumesc editorilor mei, unul dintr-un veac, altul din alt veac”, a spus Dinu Săraru.

Citește și: Cine e procurorul DNA acuzat că a făcut scrum dosarul lui Liviu Dragnea și ce avere are

”Vartan Arachelian este autorul acestui volum, l-am scris cu el și el a avut ideea de a mă provoca la rememorări. Îi mulțumesc din toată inima că a avut răbdare aproape 15 ani să termin eu de scris. Atât a durat. Nu îmi ajungeau viața, întâmplările și controversele. Cum terminam cu o controversă, cum intram în alta. Și uite, am ajuns în ziua de astăzi când încă mai sunt zdruncinat de controverse dar la vârsta la care sunt nu mă mai atinge nimic”, a arătat scriitorul.

Săraru a menționat ce se poate citi pe piatra pe care a pregătit-o la Slătioara pentru momentul în care își ca încheia activitatea: ”Lupta cea bună-am luptat, alergarea mi-am încheiat, credința am păstrat-o”,

”Vă rog astăzi să credeți că mă ambiționez să rămân controversat și să mai dau prilejul controverselor” a amintit Săraru care a povestit că ”am fost ales de trei ori de către confrații din secție pentru a fi academician, n-am avut norocul, nu mai sper că la vârsta asta ce mă rog să îmi mai dea Dumnezeu, decât zile, Aș vrea să știți că atât mă mănâncă palmele să scriu poveștile pe care nu le-am scris, și ce am scris e o dulce copilărie, vă spun cinstit că nu este un rând în această carte care să nu fie trăit de mine și care să nu fie așa cum l-am povestit eu. Am fost întotdeauna obsedat de ideea că gloria aparține celui care iubește mai mult lupta decât succesul. M-am luptat și mă voi lupta cât mă țin pe mine puterile”, a încheiat Dinu Săraru.

Citește și: Lege cu dedicație pentru Liviu Dragnea? Parlamentul a adoptat-o azi – Opoziția a ieșit imediat la atac

”Cartea aceasta e de un tip deosebit, e o lungă suită de convorbiri cu afirmaţii deseori tulburătoare despre natura complexă, contradictorie, versatilă a relaţiilor interpersonale, realitate umană care s-a impus de-a lungul a peste jumătate de secol (...) Ce vreau şi cred că pot să apăr aici şi acum sunt oamenii cărora le suntem datori că ne-au fost şi încă ne sunt contemporani, oameni graţie cărora trecerea noastră nu a fost întotdeauna silnică sau plictisitoare... Dinu Săraru e un astfel de creator, dotat nu numai cu un excepţional har literar, care ne surprinde cu fiecare carte semnată, sau un excelent manager de teatru, ci şi o personalitate incitantă, incomodă multora, chiar sieşi, sau familiei, dar, mai ales, mediocrităţilor“, arata Vartan Arachelian, absent la eveniment, într-un cuvânt prezentat editurii.

Dinu Săraru s-a născut în 1932, la Slătioara, județul Vâlcea. Este cunoscut în ipostaza de romancier, director și critic de teatru. A condus Teatrul Mic și Teatrul Foarte Mic, pe care l-a și înființat. De asemenea, a condusTeatrul Național „I.L. Caragiale“ din București. După romanele lui Dinu Săraru au fost realizate mai multe scenarii radiofonice, filme și piese de teatru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.