Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Diplomația franceză, pusă în dificultate de republicanii lui Sarkozy

laurent fabius

Ministrul francez de externe Laurent Fabius (foto) a criticat miercuri vizita unei delegații de parlamentari francezi, în majoritate reprezentanți ai Partidului 'Republicanii' (numele noului partid condus de Nicolas Sarkozy), în Crimeea, peninsulă ucraineană a cărei anexare în martie 2014 de către Rusia nu a fost recunoscută de comunitatea internațională, relatează Reuters.

'Sunt împotrivă și mă opun', a declarat șeful diplomației franceze în fața Comisiei de Afaceri Externe a parlamentului, care s-a reunit cu ușile închise.
Această deplasare comportă 'un risc de instrumentalizare' și constituie o 'încălcare a dreptului internațional', deoarece 'intrarea în Crimeea fără permisiunea autorităților ucrainene înseamnă de fapt o recunoaștere a pretențiilor ruse', a adăugat el, conform mai multor deputați ai comisiei amintite.
Thierry Mariani, deputatul 'Republicanilor' în cea de-a 11-a circumscripție a francezilor stabiliți în străinătate (Europa de Est — Asia — Oceania), a anunțat marți că 12 parlamentari vor efectua o vizită în Rusia și în Crimeea, începând de miercuri până sâmbătă.
În programul vizitei figurează 'întâlniri cu Serghei Narâșkin, președintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), cu toate autorități locale din Ialta și Sevastopol (Crimeea), cu reprezentanți ai asociațiilor minorităților', a indicat Thierry Mariani.
Crimeea a fost anexată în martie 2014 de către Rusia, în urma unui controversat referendum ale cărui rezultate nu au fost recunoscute de comunitatea internațională, la care 97% dintre locuitorii acestei peninsule ucrainene, majoritatea vorbitori de limbă rusă, au ales unirea cu Rusia.
'Vizita parlamentarilor francezi în Rusia va deschide o nouă pagină în dialogul dintre Federația Rusă și Europa cu privire la problema Crimeii', s-a grăbit să declare miercuri președintele Comisiei pentru afacerile cu țările CSI din Duma rusă, Leonid Sluțki, citat de Radio Svoboda.
Ucraina a protestat în legătură cu această vizită, în timp ce deputații francezi au specificat că este vorba de o inițiativă privată pentru a se informa asupra situației la fața locului.

 

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.