Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Diplomat rus, expulzat din Moldova din cauza secțiilor de votare deschise în Transnistria

Unimedia
transnistria

Republica Moldova a expulzat un diplomat rus în urma deschiderii secțiilor de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia în regiunea separatistă Transnistria, potrivit Mediafax.

Anunțul privind expulzarea diplomatului rus a fost făcut marți de către Ministerul de Externe de la Chișinău, după ce l-a convocat pe ambasadorul rus la discuții.

Ministerul a protestat față de deschiderea secțiilor de votare în Transnistria, o enclavă pro-rusă, relatează Reuters.

Declarațiile anterioare ale guvernului de la Chișinău au calificat demersul Rusiei drept unul lipsit de respect față de suveranitatea Republicii Moldova.

Vicepremierul Oleg Serebrian, care se ocupă de relaţia Chişinăului cu Tiraspolul, a acuzat săptămâna trecută Moscova că încalcă legile ţării prin tipărirea de buletine de vot în regiunea separatistă Transnistria pentru alegerile prezidenţiale ruse, relatează Reuters, potrivit news.ro.

"Aceste buletine de vot au fost mai mult ca sigur tipărite chiar acolo (în Transnistria) pentru a evita să fie trecute printr-un punct de trecere a frontierei", a declarat miercuri vicepremierul Oleg Serebrian înaintea unei şedinţe de guvern. "Este greu de spus cum ar fi fost aduse peste graniţă. Frontierele Republicii Moldova sunt controlate şi nu există nicio modalitate legală de a le aduce sau de a le scoate în mod legal", a punctat oficialul.

Rusia ar fi tipărit ilegal buletine de vot pentru alegerile ruse în regiunea transnistreană

 

Serebrian, care este responsabil de "reintegrarea" regiunii separatiste, a declarat că tipărirea buletinelor de vot în Transnistria a fost menită să arate Republicii Moldova că regiunea nu resprectă legile naţionale.

"Ceea ce este important aici este desfăşurarea procesului electoral în sine şi nu dacă buletinele de vot vor fi luate în sau în afara Rusiei", a subliniat vicepremierul.

Când Rusia a organizat ultimele alegeri parlamentare, în 2021, oficialii ruşi au deschis 24 de secţii de votare în Transnistria fără permisiunea autorităţilor ţării. Şi acum, la alegerile prezidenţiale ruse care demarează vineri şi se încheie duminică, Moscova a organizat şase secţii de vot pe teritoriul transnistrean, deşi Chişinăul a interzis acest lucru.

Autorităţile pro-europene din Moldova l-au convocat deja pe ambasadorul rus pentru a se plânge de această decizie de a deschide şase secţii de votare în enclava pro-rusă. Guvernul central a declarat că această măsură a încălcat un acord care prevedea ca votul să fie permis doar la o singură secţie de votare, organizată la ambasada rusă din Chişinău.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.