Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Diplomaţia americană dezminte că ar fi marginalizată sau ignorată de administraţia Trump

Rex si Trump

Departamentul de Stat al SUA a reluat marţi conferinţele de presă zilnice, după o pauză de şase săptămâni, şi oficialităţi ale instituţiei au încercat să combată impresia că instituţia în sine şi titularul portofoliului afacerilor internaţionale, Rex Tillerson, ar fi marginalizaţi sau ignoraţi de o Casă Albă hotărâtă să preia frâiele politicii externe a SUA, transmite EFE, conform agerpres.

Purtătorul de cuvânt în exerciţiu al Departamentului de Stat, Mark Toner, diplomat de carieră care a exercitat această funcţie în ultimii ani ai administraţiei Barack Obama, s-a prezentat marţi în faţa unei săli ticsite de ziarişti pentru prima conferinţă de presă de la sosirea la putere a lui Donald Trump, la 20 ianuarie.

INCENDII de vegetaţie în sudul Statelor Unite. Cel puţin patru oameni au murit - FOTO

'Apreciez răbdarea dumneavoastră, a tuturor, pe parcursul a mai bine de o lună, timp în care această nouă administraţie şi-a găsit echilibrul şi a putut reveni aici şi să informeze publicul, pentru că luăm foarte în serios acest lucru', a declarat Toner.

Absenţa conferinţelor de presă zilnice, lentoarea cu care s-au făcut numirile în posturi politice cheie în Departamentul de Stat, vizibilitatea asumat scăzută a lui Tillerson şi zvonurile privind o reducere cu 37% a bugetului Departamentului de Stat al SUA au generat senzaţia că sediul diplomaţiei americane şi-a pierdut relevanţa, comentează EFE. Toner a încercat să infirme această impresie, dând asigurări că 'vocea Departamentului de Stat se aude clar şi puternic în discuţiile din Consiliul Securităţii Naţionale', aşa cum este numită echipa lui Trump însărcinată cu politica externă şi de apărare şi care include mai mulţi membri ai administraţiei sale.

'Vă pot asigura că secretarul Tillerson este foarte implicat (în activităţile) Casei Albe, în contact strâns cu preşedintele, discută frecvent cu el', a insistat Toner.

EFE aminteşte că Tillerson nu a fost prezent la întrevederile lui Trump cu lideri ai Japoniei, Canadei şi Israelului şi, potrivit informaţiilor din presă, a fost exclus de la discuţii importante, precum modificarea politicii Casei Albe faţă de Orientul Mijlociu. În acelaşi timp, Tillerson, fost director la compania petrolieră ExxonMobil, fără experienţă în sectorul public, a evitat presa, nu a acordat niciun interviu de la preluarea mandatului de secretar de stat şi nu a prezentat personal, săptămâna trecută, raportul anual al departamentului său privind drepturile omului, o adevărată tradiţie în rândul secretarilor de stat precedenţi. Toner a susţinut că Tillerson s-a concentrat pe 'stabilirea de relaţii care simte că sunt absolut vitale cu omologii săi cei mai importanţi' din întreaga lume 'pentru a fi un secretar de stat eficient', desfăşurând 14 reuniuni bilaterale şi trei multilaterale de la preluarea mandatului.

Franţa. Ajutor nesperat pentru Emmanuel Macron. Un lider important şi-a anunţat sprijinul - FOTO

Mark Toner s-a referit şi la informaţiile potrivit cărora Trump intenţionează să reducă bugetul Departamentului de Stat cu circa 37%, fapt ce a generat critici în Congres. Fără a confirma procentul de 37%, Toner a declarat că 'procesul de elaborare a bugetului este în fază incipientă' şi că Tillerson 'a colaborat cu înalte oficialităţi din Departamentul de Stat, ascultându-le priorităţile, la ce anume lucrează, ceea ce cred că funcţionează şi de ce au nevoie'. 'Tillerson înţelege activitatea vitală pe care o desfăşoară acest departament. Înţelege munca grea (depusă de) ambasadele noastre, de diplomaţii noştri, de serviciul nostru extern şi de personalul civil (...) şi doreşte să se asigure, în calitatea sa de lider, de fost om de afaceri care conduce politica externă, că au resursele necesare', a explicat Toner. 'Obiectivul său este acela de a vedea unde pot fi transferate resurse, unde pot fi reevaluate, cine ştie, unde se pot face reduceri, dacă el crede că este nevoie, însă în niciun caz nu se pune problema limitării atribuţiilor sau eficienţei acestui Departament de Stat', a mai adăugat purtătorul de cuvânt al instituţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.