Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Diplomaţia americană sub Trump. Departamentul de Stat este INEXISTENT

Departamentul de Stat al SUA este în mod vizibil absent de două săptămâni, în timp ce preşedintele Donald Trump a monopolizat dosarele de politică externă, comentează miercuri France Presse, transmite agerpres.

Prestigiosul şi tentacularul Minister de Externe american, fondat în 1789, îl are de la 1 februarie la conducerea sa pe cel de-al 69-lea secretar de stat, care i-a succedat extrem de mediatizatului John Kerry. Dar, fostul CEO Exxon Mobil, Rex Tillerson, total novice în politică, s-a izolat de aproape o săptămână în biroul său de la etajul şapte al clădirii gigantice supranumite 'Foggy Bottom', în sudul Washingtonului.

Citeşte şi: ONU respinge noua lege israeliană care autorizează coloniile

Cu excepţia unui prim discurs extrem de consensual joia trecută în faţa a 2.000 de noi angajaţi, Tillerson nu s-a mai exprimat în public.

Dacă acest inginer texan de 64 de ani a elogiat valori ca "responsabilitatea" şi "onestitatea" pentru cei 70.000 de diplomaţi, funcţionari şi angajaţi prin contract risipiţi în mai mult de 250 de ambasade şi consulate ale SUA, el nu a spus nimic despre priorităţile diplomatice ale primei puteri a lumii.

Rarele interviuri şi convorbiri telefonice cu omologi ai săi străini nu au făcut decât obiectul unor informări lapidare. Agenda sa oficială săptămânală menţionează doar "reuniuni la Departamentul de Stat", fără alte detalii. Afluxul de obicei neîntrerupt de comunicate cu privire la orice mişcare în planul actualităţii internaţionale s-a diminuat de asemenea.

Presa acreditată este de asemenea privată de la 19 ianuarie de conferinţele de presă ale purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, un forum zilnic în direct la televizor şi pe reţelele de socializare, ceea ce a permis diplomaţiei americane timp de decenii să-şi exprime punctul de vedere cu privire la crizele şi conflictele de pe mapamond.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al John Kerry, a plecat în acelaşi timp cu ministrul său, dar adjunctul său, Mark Toner, un diplomat de carieră, care a servit ani de zile sub administraţia lui Barack Obama, a rămas în funcţie.

Însă nici el nu ştie când se vor relua conferinţele sale de presă la Departamentul de Stat. "Noi continuăm să lucrăm cu Casa Albă pentru a vedea cât de repede am putea relua briefing-urile de zi cu zi", a declarat el pentru AFP.

Citeşte şi: STARE de URGENŢĂ în SUA. Cel puţin 26 de oameni răniţi în tornadele ce au măturat sudul - VIDEO

De fapt, aceasta este regula la Casa Albă şi în cadrul Consiliului de Securitate Naţională, care forjează politica externă a SUA.

Şi preşedinţia lui Trump nu face excepţie de la regulă. Cel de-al 45-lea preşedinte al SUA, ales pe un program naţionalist, protecţionist şi izolaţionist, este foarte activ de două săptămâni, chiar dacă contururile diplomaţiei sale rămân incerte. El a avut deja convorbiri telefonice cu mai mulţi şefi de stat şi de guvern, inclusiv cu omologul său rus Vladimir Putin, faţă de care el continuă să susţină o apropiere.

Dar, Donald Trump provoacă, de asemenea, focare de tensiuni internaţionale, plasându-l pe şeful Departamentului de Stat într-o poziţie inconfortabilă.

Preşedintele SUA şi-a multiplicat declaraţiile incendiare, în general pe Twitter, împotriva ţărilor rivale sau a adversarilor Washingtonului - China, Coreea de Nord sau Iran - dar şi împotriva aliaţilor sau partenerilor - Australia, Mexic şi Germania.

Trump a declanşat, de asemenea, o revoltă fără precedent la Departamentul de Stat prin decretul său împotriva imigraţiei, care blochează accesul cetăţenilor din şapte state majoritar musulmane şi al refugiaţilor în SUA. Cu toate acestea, textul a fost suspendat de către o instanţă de judecată.

Citeşte şi: Pentagonul confirmă temerile: Statul Islamic a produs arme chimice

Într-o "insurecţie birocratică", potrivit expresiei unui funcţionar, o mie de diplomaţi contestatari din cadrul Departamentului de Stat, o redută progresistă, au semnat un memorandum intern "disident", în care au denunţat acest decret.

Revoltă diplomatică nu a împiedicat însă funcţionarea ministerului, dar oficiali ai Departamentului de Stat recunosc că acesta înaintează cu o viteză redusă.

În acest context, un fost purtător de cuvânt al diplomaţiei americane, Jeffrey Rathke, aminteşte că în procesul de tranziţie prezidenţială în 2001 (de la Bill Clinton la George W. Bush) şi în 2009 (de la Bush jr. la Obama), "Departamentul de Stat şi-a reluat briefing-urile de presă la câteva zile după inaugurarea" preşedintelui la 20 ianuarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.