Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Diplomația rusă se implică în procesul lui Igor Dodon: Maria Zaharova afirmă că Maia Sandu ar juca cartea lui Plahotniuc

vestidinrusia.ro
Maria Zaharova

Diplomația rusă se arată informată despre dosarul lui Igor Dodon și afirmă că Maia Sandu ar juca în cadrul anchetei cartea lui Plahotniuc. Purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, susține că acuzațiile s-ar baza pe materialele și declarațiile ex-liderului democrat, fără a preciza de unde știe asemenea detalii.

Oficiala susține că actuala guvernare ar folosi metodele lui Vladimir Plahotniuc. În context, Zaharova a menționat că prin metode similare dosarului lui Dodon se înlăturau oponenții politici în perioada când democrații erau la putere, transmite Realitatea.md

„Cinismul situației constă și în faptul că Igor Dodon este acuzat că are legături cu oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, trecut pe lista de urmărire internațională de Rusia și Moldova, numai pe baza materialelor lui Plahotniuc și conform declarațiilor lui. Mijloacele folosite amintesc de metodele lui Plahotniuc, care organiza represiuni contra adversarilor politici. Se dovedește că doamna Sandu a decis acum să joace cartea lui Plahotniuc. Atunci, în 2019, acest lucru nu a împiedicat-o pe doamna Sandu chiar a doua zi, 8 iunie 2019, să încheie o înțelegere politică cu Igor Dodon și Partidul Socialiștilor condus de acesta, creând o coaliție parlamentară”, a declarat Zaharova.

Precizăm că unicul detaliu public care interconectează dosarul lui Igor Dodon cu fostul democrat este secvența video în care Plahotniuc îi transmite un pachet negru lui Dodon pe timpul când acesta era președinte și relatările procurorilor precum că ex-șeful de stat și fostul democrat ar fi avut legături. Despre conținutul sacoșei nu se cunoaște nimic până acum, însă socialistul afirmă în secvență că aceasta va fi preluată „de Cornel”, care „trebuie să ofere luni salarii”. Se presupune că ar fi vorba despre colegul său de partid, Corneliu Furculiță.

Ex-președintele afirma că filmarea și fraza au fost trucate de Plahotniuc. Veridicitatea informațiilor lansate de Maria Zaharova precum că există declarații ale ex-democratului contra lui Dodon nu poate fi probată, iar procurorii de la Chișinău nu au dezvăluit asemenea detalii. Așadar, deocamdată nu este clar dacă oficiala minte sau dacă aceasta cunoaște detalii secrete ale anchetei.

Anterior, Kremlinul declara că dosarul lui Igor Dodon este „chestiune internă a Moldovei” și puncta că va urmări să i se respecte drepturile. Declarațiile au fost făcute de Zaharova, dar și de secretarul de presă al șefului de stat rus, imediat după reținerea ex-președintelui Republicii Moldova.

Politicianul a fost reținut pe 24 mai și plasat în arest la domiciliu pe 26 mai, după circa opt zile de percheziții la domiciliul său și a persoanelor interpuse. Dodon este acuzat de trădare de Patrie, corupere pasivă, îmbogățire ilicită și acceptarea finanțării partidului de către un grup criminal organizat. El pledează nevinovat și afirmă că investigația are loc la comanda guvernării.

După acuzațiile pe care socialiștii și Dodon le-au lansat la adresa conducerii țării, Maia Sandu afirma că „acest dosar trebuie să fie transparent la maxim”. Potrivit șefei statului, dacă crede că este cinstit, fostul președinte „nu are de ce să-și facă griji”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.