Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a primit multiple notificări despre emailuri de şantaj prin metoda 'sextortion'

Shutterstock
atac cibernetic

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a primit recent numeroase notificări despre primirea unor emailuri de şantaj prin metoda cunoscută sub denumirea de "sextortion", potrivit unei postări publicate de DNSC pe Facebook.

"Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a înregistrat recent multiple notificări de la utilizatori din România despre primirea unor emailuri de şantaj, transmise din partea unor grupări infracţionale. Destinatarii acestor mesaje sunt anunţaţi, în mod fals, că dispozitivul pe care îl folosesc a fost infectat cu malware şi că infractorii cibernetici au preluat controlul asupra acestuia. Această metodă de atac este cunoscută în rândul comunităţii de cyber cu denumirea de 'sextortion', deoarece potenţialele victime sunt alertate prin astfel de mesaje false că au fost filmate cu camera web a dispozitivului, în ipostaze intime sau vizitând site-uri cu conţinut pornografic", se menţionează în comunicatul DNSC.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică atrage atenţia că nicio informaţie prezentată în aceste mesaje nu este reală, potrivit Agerpres.ro.

"Scenariul servit utilizatorilor specifică totodată că o înregistrare video urmează a fi trimisă către toate contactele din agendă, pentru a afecta reputaţia potenţialei victime. Pentru a evita acest lucru, infractorii cer o sumă de aproximativ 1.300 de dolari (5.800 lei), în criptomonedă, care să fie plătită într-un termen de 50 de ore. Mesajul este aşadar este o tentativă de a păcăli destinatarul să plătească suma respectivă, niciun detaliu prezentat în acel mesaj neavând corespondent în realitate", se precizează în mesajul remis de Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.