Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Directorii executivi ai marilor companii americane se pregătesc pentru o recesiune și nu cred că va fi scurtă (CNN)

Getty Images
sua recesiune

Marii directori executivi nu cred în ideea că economia americană ar putea avea o evoluție ușoară după o serie de creșteri istorice ale dobânzilor de către Rezerva Federală pentru a combate inflația.

Potrivit unui sondaj realizat de firma de consultanță KPMG în rândul a 400 de lideri ai marilor companii americane, un procent uriaș de 91% dintre aceștia preconizează o recesiune în următoarele 12 luni. Mai mult, sondajul, publicat marți, a arătat că doar 34% dintre acești directori executivi cred că recesiunea va fi ușoară și scurtă, notează CNN.

"În ultimii doi ani și jumătate a existat o incertitudine imensă", a declarat Paul Knopp, președinte și director general al KPMG SUA, referindu-se la pandemia Covid-19 și la îngrijorările legate de inflație. "Acum, avem o altă recesiune iminentă".

Companiile se pregătesc pentru o recesiune și plănuiesc să reducă cheltuielile. O modalitate importantă de reducere a costurilor? Reducerea locurilor de muncă. KPMG a observat că mai mult de jumătate dintre directorii executivi iau în considerare reducerea forței de muncă pentru a face față unei recesiuni.

Dar există și câteva semne de speranță.

Chiar dacă majoritatea directorilor executivi consideră că recesiunea va fi mai mult decât o contracție modestă, mulți dintre directorii executivi consideră că sunt mai bine pregătiți acum pentru a face față unei realități economice atât de dure decât erau în 2008.

Prăbușirea Lehman Brothers, criza financiară globală și Marea Recesiune au dus la o dublare a ratei șomajului, de la 5% la 10%, între începutul anului 2008 și sfârșitul anului 2009.

"Există un optimism pe termen lung în ceea ce privește economia americană și perspectivele pentru propriile lor organizații", a declarat Knopp. "Companiile se consideră mai rezistente și mai bine pregătite".

De asemenea, merită remarcat faptul că, recent, companiile s-au confruntat cu un fel de repetiție generală pentru o încetinire a creșterii economice, atunci când economia a intrat pentru scurt timp în recesiune, în urmă cu doi ani, în timpul declanșării pandemiei. Rata șomajului a urcat la un nivel record de 14,7% în aprilie 2020.

Dar Knopp a spus că directorii executivi sunt în mod clar suficient de nervoși în legătură cu perspectivele pe termen scurt ale economiei încât intenționează să facă modificări ale unor planuri de cheltuieli pe termen lung. Un domeniu în special care ar putea fi afectat este cel al investițiilor în eforturile ESG.

Knopp a remarcat că, deși mulți directori executivi au declarat că sunt de părere că afacerile lor se vor îmbunătăți pe termen lung datorită inițiativelor de mediu, sociale și de guvernanță, s-ar putea să fie nevoiți să întrerupă unele dintre aceste eforturi în următorul an, pentru a menține costurile la un nivel scăzut.

El a adăugat că întreprinderile își dau seama că există riscuri potențial și mai mari în cazul în care se taie prea multe locuri de muncă și se reduc prea mult cheltuielile.

"Companiile nu pot reacționa exagerat pe termen scurt, deoarece acest lucru poate crea probleme pe termen lung. Pandemia a creat în continuare preocupări presante pentru companii", a declarat Knopp. "Companiile speră că va exista din nou o decolare rapidă a economiei după o încetinire".

Knopp a spus că directorii executivi vor fi, de asemenea, foarte atenți la alegerile de la mijlocul mandatului și la peisajul politic din Washington, în general, înainte de a stabili planuri de investiții pe termen lung.

"Există o incertitudine reală cu privire la rezultatul alegerilor de la jumătatea mandatului și la potențialul de a avea o legislație fiscală mai dură și o creștere a reglementărilor", a spus el.

Îngrijorările liderilor companiilor de top sunt aparent împărtășite și de șefii companiilor mai mici.

Un sondaj realizat luna trecută de firma de contabilitate și consultanță Marcum LLP și de Frank G. Zarb School of Business de la Universitatea Hofstra a arătat că peste 90% dintre directorii executivi ai companiilor mijlocii sunt îngrijorați de o recesiune. Mai mult de un sfert dintre acești directori executivi au declarat că au început deja concedierile sau intenționează să facă acest lucru în următoarele 12 luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.