Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Directorii școlilor maghiare vor fi numiți cu avizul UDMR - proiect adoptat de Camera Deputaților

Inquam Photos / Octav Ganea
Camera Deputaților Kelemen Hunor

Deputații au adoptat, miercuri, o propunere legislativă care introduce în legea educației naționale obligația cunoașterii limbii minorității pentru directorii școlilor cu predare în limba minorității respective, iar numirea respectivilor directori se va face cu consultarea organizației care reprezintă minoritatea respectivă în Parlamentul României. În urma consultării va fi necesar un aviz scris. Legea nu prevede dacă avizul este consultativ sau obligatoriu.

Inițiativa a fost adoptată, în plen, după un amendament introdus la propunerea deputatului UDMR Szabo Odon. Etnicii maghiari formează cea mai numeroasă minoritate din România și beneficiază de cea mai consistentă reprezentare parlamentară.

Textul amendamentului adoptat în plen:

  • Directorul exercită conducerea executivă a unității de învățământ. În cazul unităților de învățământ cu predare integrală în limbile minorităților naționale, directorul are obligația cunoașterii limbii respective. În cazul unităților de învățământ cu secții de predare în limbile minorităților naționale, unul dintre directori are obligația cunoașterii limbii respective. În aceste cazuri, numirea directorului se face cu consultarea organizației care reprezintă minoritatea respectivă în Parlamentul României sau, dacă minoritatea nu are reprezentare parlamentară, cu consultarea Grupului parlamentar al minorităților naționale. În cazul liceelor și seminariilor teologice, consultarea se face și cu reprezentanții cultului respectiv. În ambele cazuri, în urma consultării, este necesar avizul scris, respectiv avizul/ binecuvântarea în cazul cultelor”.

În raportul comisiei pentru învățământ, introducerea acestor prevederi nu este motivată.

La votul final din plen, minoritățile și liberalii s-au abținut.

Legea merge la Senat, în calitate de for decizional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.