Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Directorul agenției de rating Fitch explică perspectiva negativă a României: Coaliția nu va supraviețui până în 2024

Islamic Markets
Fitch Ratings

Perspectiva de rating negativă a României este justificată, a spus Federico Barriga Salazar, director Fitch Ratings, miercuri, la un seminar, potrivit Bloomberg și Reuters.

Perspectivele fiscale ale României rămân provocatoare din cauza divergențelor politice din guvernul de coaliție, iar capacitatea sa de a îndeplini țintele de deficit va fi principalul motor al ratingului său de credit, a declarat miercuri analistul Fitch pentru România.

Fitch Ratings a evaluat România la cel mai scăzut grad de investiție la BBB- cu o perspectivă negativă.

România, care a vizat anul trecut un deficit de 7,1% din produsul intern brut, s-a angajat să-și reducă treptat deficitul fiscal sub pragul de 3% impus de UE până în 2024 și să-și mențină nivelul datoriei publice la aproximativ 50% din PIB.

Primirea de fonduri UE pentru redresare este, de asemenea, condiționată de îndeplinirea obiectivelor fiscale. Nerespectarea acestui lucru ar putea pune sub presiune finanțele publice și ar putea fi nevoie de cheltuieli de investiții extrem de necesare.

„Anul trecut a existat o reducere a deficitului fiscal, dar a fost foarte uşoară, iar acum ţintele devin din ce în ce mai provocatoare”, a declarat analistul Fitch pentru România, Federico Barriga Salazar, într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri webinar.

„Va fi interesant de văzut cum reacţionează autorităţile, deoarece îndeplinirea obiectivelor fiscale a devenit primordială”, a afirmat acesta.

Guvernul României, vechi de două luni, vizează un deficit de 5,8% din PIB în acest an, dar partidele din coaliție nu sunt de acord cu privire la potențialele creșteri ale salariilor și pensiilor, precum și asupra domeniului de aplicare a măsurilor de sprijin pentru creșterea facturilor la energie.

Barriga Salazar a spus că este puțin probabil ca actuala coaliție să supraviețuiască până la următoarele alegeri parlamentare, programate în 2024, „având în vedere divergențele politice destul de puternice între aceste două partide”. El a spus că diferențele ar putea crește tensiunile cu UE cu privire la obiectivele reformei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.