Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Directorul ANM anunță un fenomen neobișnuit pentru România: va avea forța unui uragan

www.opiniatimisoarei.ro
furtună, vijelie, ploaie, nori

Elena Mateescu, directorul Administarției Naționale de Meteorologie, anunță schimbarea drastică a vremii. România este, în acest moment, sub avertizare cod portocaliu și cod galben de vreme rea.

Sunt anunțate fenomene meteo extreme si au fost emise atenționări cod galben și cod portocaliu de vijelii și vânt puternic, până marți seara, pentru întreaga țară.

Cele mai afectate zone vor fi nordul Transilvaniei și al Moldovei, dar și sudul țării, inclusiv Capitala.

Codul portocaliu, valabil în intervalul 2 aprilie, ora 08:00 – 2 aprilie, ora 18:00

Vântul va avea intensificări susținute în județele Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud, Suceava, Neamț și Botoșani, iar mai ales după-amiaza și în județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov și municipiul București, Călărași, Ialomița, Prahova, Buzău, Brăila și zona continentală a județelor Constanța și Tulcea.

Rafalele de vânt vor avea viteze în general de 80 – 85 km/h, iar la altitudini mari, în zonele montane, vor depăși 120 km/h.

Temperaturile sunt în scădere

Elena Mateescu a explicat, la Antena 3 CNN, la ce trebuie să ne așteptăm, din punct de vedere al vremii, în perioada următoare.

”Atât în Capitală cât și în foarte multe județe din partea de nord-vest, vest, nord-est a țării, precum și în sud-est, vorbim de intensificări ale vântului cu viteze de 80-85 km/h, iar la altitudini mari, în zonele montane, și rafale de peste 120 de km/h.

În restul țării vorbim și de o atenționare meteorologică de cod galben, pentru că și în celelalte zone vântul va avea intensificări puternice. Vorbim de viteze de 65-70 km/h, iar la munte și de 90-120 km/h”, a explicat Elena Mateescu.

Intensificările de vânt, în diminuare de mâine

”Mâine, intensificările de vânt vor fi în diminuare, vor mai fi prezente în mod deosebit în Carpații Orientali, cu rafale de 70-90 km/h, dar și local în partea de nord, nord-est și centru a țării.

Din punct de vedere termic, deja temperaturile vor fi în scădere, mai ales în regiunile intracarpatice. Acolo, valorile termice nu vor mai depăși 10-15 grade Celsius, o diferență cu mai mult de 10 grade față de ceea ce am consemnat ieri.

Vântul puternic provoacă probleme în mai multe zone ale țării

În Hunedoara, vijeliile au smuls acoperișul unui bloc și au doborât mai mulți copaci care au căzut peste mașini.

Și în Capitală pompierii intervin după ce copacii doborâți de vântul puternic au distrus mai multe autovehicule.

Pompierii au intervenit marți, în toată țara, pentru degajarea a 13 elemente de construcție, 60 de copaci doborâți de vânt, 4 stâlpi căzuți pe carosabil, fiind avariate 3 case, o anexă și 16 mașini.

Din cauza copacilor căzuți pe linia de contact, circulația feroviară a fost temporar afectată pe magistrala 500, în localitatea Moara Nouă din județul Prahova.

Din cauza vântului puternic, sunt suspendate manevrele în toate porturile de la Marea Neagră și trecerile cu feriboturile din Zimnicea/TR și Turnu Măgurele/TR către Bulgaria.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, s-au înregistrat avarii în 7 localități din județul Harghita, iar la acest moment echipe specializate se află în teren pentru remedierea situației în cel mai scurt timp.

Nu au fost persoane rănite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.