Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Directorul Black Sea Oil & Gas s-a dezlănțuit la adresa guvernului și acuză că România își blochează singură exploatarea gazelor

zf.ro
gaze marea neagra

Compania Black Sea Oil & Gas (BSOG) va începe extracţia gazelor naturale din proiectul românesc offshore în al doilea trimestru al acestui an, mai târziu decât se preconiza, a declarat miercuri directorul general de la BSOG, Mark Beacom, care a avertizat că eforturile continue de modificare a legislaţiei pentru producătorii de gaze subminează investiţiile, transmite Reuters. Black Sea Oil & Gas (BSOG), deţinută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), este o companie independentă de energie cu sediul în România, care desfăşoară operaţiuni de dezvoltare a resurselor de gaze naturale. Iniţial, compania intenţiona să demareze extracţia gazelor naturale din Marea Neagră în luna noiembrie a anului trecut, scrie Agerpres.

Guvernul de la Bucureşti a promis în repetate rânduri că Legea offshore va fi amendată în Parlament, în prima jumătate a acestui an, însă până acum nu a fost prezentat un proiect de act normativ în acest sens. "Cu cooperarea constructivă a tuturor părţilor implicate, primele cantităţi de gaze vor fi extrase în al doilea trimestru din 2022", a declarat Mark Beacom pentru Reuters. "Punctul nostru de vedere este că subminarea continuă a producătorilor locali prin introducere constantă de noi măsuri dăunătoare este motivul pentru care România a eşuat în a-şi atinge capacitatea semnificativă de producţie şi nu va face decât să prelungească această situaţie", a adăugat Beacom. Luna aceasta, Guvernul de la Bucureşti a prelungit, pentru un an, o schemă de sprijin pentru creşterea facturilor la energie iar una dintre prevederi obligă producătorii de gaze să vândă o parte din producţie la preţuri plafonate în schimbul unor reduceri şi scutiri de taxe.

Directorul Black Sea Oil & Gas spune că noile măsuri îi vor descuraja pe producători. "Există o lipsă semnificativă de investiţii pentru a extrage resursele descoperite care stau la uşa României... şi o descurajare a producătorilor, inclusiv BSOG, să caute noi resurse prin explorare", a subliniat Mark Beacom.

Potrivit unui studiu realizat de firma de consultanţă PwC, România are cea mai mare rată de taxare a producţiei offshore de gaze din Europa, la 23%, de patru ori mai mare decât media.

Eşecul Parlamentului de la Bucureşti de a modifica Legea offshore în 2021 a determinat grupul petrolier OMV Petrom să amâne pentru 2023 o decizie finală de investiţii cu privire la proiectul Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi. În prezent, portofoliul companiei Black Sea Oil & Gas (BSOG) este alcătuit din Proiectul MGD şi două licenţe de producţie gaze naturale, zăcămintele Ana şi Doina din perimetrul XV Midia - Zona de Apă de Mică Adâncime în care BSOG deţine o participaţie de 70%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.