Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Directorul British Museum şi-a înaintat demisia în urma cazului artefactelor furate din colecţia muzeului

artfund.org
british museum

Directorul British Museum şi-a înaintat demisia în urma cazului artefactelor furate din colecţia muzeului

Directorul British Museum, care găzduieşte artefacte din întreaga lume, şi-a dat demisia după ce a recunoscut că instituţia pe care a condus-o "nu a răspuns în măsura în care ar fi trebuit" în urma avertismentelor din 2021" cu privire la anumite obiecte care ar fi fost furate, relatează vineri DPA/PA Media, informează Agerpres.

Directorul Hartwig Fischer a anunţat că renunţă la conducerea muzeului din Londra după ce săptămâna trecută s-a descoperit că obiecte din colecţia instituţiei sunt "dispărute, furate sau avariate", ceea ce a condus la deschiderea unei anchete.

Consiliul de administraţie al muzeului a acceptat demisia fostul cancelarul George Osborne, preşedintele consiliului, declarând că Fischer "a acţionat onorabil" şi că "nimeni nu s-a îndoit vreodată de integritatea lui Hartwig, de dăruirea lui pentru slujba sa sau de dragostea lui pentru muzeu".

"În ultimele zile am revizuit în detaliu evenimentele din jurul furturilor de la British Museum şi a anchetei cu privire la acestea", a declarat Fischer, istoric de artă german, citat într-un comunicat. "Este evident că British Museum nu a răspuns în măsura în care ar fi trebuit la avertismentele din 2021 şi la problema care a apărut acum la suprafaţă în totalitate", a adăugat el.

"Responsabilitatea pentru acest eşec trebuie să revină în cele din urmă directorului. De asemenea, am apreciat greşit remarcile pe care le-am făcut la începutul acestei săptămâni despre dr. Gradel. Doresc să-mi exprim regretul sincer şi să retrag aceste remarci", a adăugat directorul demisionar.

Ittai Gradel, autor, universitar şi dealer de antichităţi, alertase muzeul cu privire la unele dintre obiectele furate.

"Mi-am înaintat demisia preşedintelui consiliului de administraţie şi voi demisiona de îndată ce consiliul va stabili o conducere interimară", a continuat Fischer.

Hartwig Fischer a adăugat că "situaţia cu care se confruntă muzeul este de cea mai mare gravitate. Cred, sincer, că va depăşi acest moment şi că va ieşi mai puternic, dar, din păcate, am ajuns la concluzia că prezenţa mea se dovedeşte a fi o distragere a atenţiei. Acesta este ultimul lucru pe care l-aş dori".

Fischer, care este director al British Museum din 2016, şi-a anunţat în luna iulie intenţia de a demisiona anul viitor.

Numărul artefactelor furate de la British Museum din Londra este de "aproape 2.000", iar operele de artă care lipsesc din colecţiile instituţiei au o valoare totală de "mai multe milioane de lire sterline", potrivit unor relatări apărute recent în presa britanică.

Săptămâna trecută, British Museum a anunţat că mai multe obiecte din colecţiile sale sunt "dispărute, furate sau avariate" şi că mai mulţi dintre angajaţii săi, al căror număr nu a fost precizat, au fost concediaţi.

Muzeul londonez a intentat un proces împotriva unei persoane în timp ce Poliţia britanică a deschis o anchetă, însă nicio arestare nu a fost realizată deocamdată.

British Museum nu a indicat câte dintre artefacte au fost furate şi nici nu a făcut precizări despre obiectele care lipsesc, spunând doar că acestea sunt "piese mici", inclusiv "bijuterii din aur şi nestemate sau pietre semipreţioase şi sticlă ce datează dintre secolul al XV-lea î.e.n. şi secolul al XIX-lea e.n.".

O anchetă independentă privind sistemele de securitate a fost demarată, iar chestiunea dispariţiei obiectelor de artă este investigată şi de divizia de infracţiuni economice din cadrul Poliţiei Metropolitane din Londra.

Ittai Gradel ar fi anunţat conducerea muzeului în urmă cu trei ani că anumite obiecte din colecţiile sale sunt propuse spre vânzare pe site-ul eBay, inclusiv un artefact din Roma Antică, estimat de comercianţii de artă între 25.000 şi 50.000 de lire sterline (32.000-64.000 de dolari), care era propus la preţul de doar 40 de lire sterline (51 de dolari).

O sursă a dezvăluit pentru Daily Telegraph că directorii prestigiosului muzeu au tratat cazul "într-o manieră neglijentă şi incompetentă" şi că dovezile ce le-au fost prezentate în trecut au fost ignorate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.