Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joe Biden l-a trimis pe directorul CIA într-o vizită secretă în China

eureporter.co
China SUA

Directorul CIA, Bill Burns, a fost în China luna trecută, vizita secretă a unuia dintre cei mai de încredere oficiali ai preşedintelui Joe Biden semnalând cât de îngrijorată a devenit Casa Albă în legătură cu deteriorarea relaţiilor dintre Beijing şi Washington, relatează vineri Financial Times, conform news.ro.

Vizita lui Bill Burns, care a avut loc în mai, a fost cea mai importantă deplasare la Beijing a unui oficial al administraţiei Biden, precizează FT.

William Burns, un fost diplomat de rang înalt căruia i se încredinţează frecvent misiuni delicate în străinătate, a călătorit în China pentru discuţii cu oficiali de la Beijing, au declarat pentru FT cinci persoane care au informaţii despre această deplasare.

Vizita a avut loc în contextul în care Washingtonul face presiuni pentru angajamente la nivel înalt cu Beijingul în încercarea de a stabiliza relaţia bilaterală. Un oficial american a declarat că Burns s-a întâlnit cu reprezentanţi ai serviciilor de informaţii chineze în timpul călătoriei.

"Luna trecută, directorul Burns a călătorit la Beijing, unde s-a întâlnit cu omologii chinezi şi a subliniat importanţa menţinerii unor linii deschise de comunicare între canalele de informaţii", a declarat oficialul american.

Casa Albă şi CIA au refuzat să comenteze informaţiile obţinute de FT.

Al doilea înalt oficial

Misiunea lui Burns a avut loc în aceeaşi lună în care consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, s-a întâlnit la Viena cu Wang Yi, cel mai înalt oficial pentru politica externă a Chinei. Casa Albă nu a anunţat această întâlnire decât după ce s-a încheiat.

Deplasarea lui Burns a fost vizita la cel mai înalt nivel în China a unui oficial american de când adjunctul secretarului de stat, Wendy Sherman, a mers la Tianjin în iulie 2021.

Preşedintele Joe Biden i-a cerut în mai multe rânduri directorului CIA să efectueze misiuni delicate, în ţară şi în străinătate. Burns a mers personal la Moscova în noiembrie 2021 pentru a-i avertiza pe liderii ruşi să nu invadeze Ucraina. Biden l-a trimis anul trecut pe Burns şi la Capitoliu în încercarea de a o convinge pe preşedinta de atunci a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, să nu călătorească în Taiwan.

Casa Albă încearcă să relanseze dialogul cu China după o perioadă deosebit de turbulentă care a început în februarie, când un balon chinezesc suspectat de spionaj a survolat America de Nord. Luna trecută, Biden a declarat că se aşteaptă la un "dezgheţ" iminent al relaţiilor, fără a oferi detalii. Burns a călătorit în China înainte ca Biden să facă acest comentariu, menţionează FT.

Imaginea șefului CIA

"Atât ca diplomat experimentat, cât şi ca înalt funcţionar al serviciilor de informaţii, Burns se află într-o poziţie unică pentru a se angaja într-un dialog ce poate contribui potenţial la obiectivul administraţiei Biden de a stabiliza legăturile şi de a pune bazele pentru această relaţie", a declarat Bonnie Glaser, expert în China la German Marshall Fund.

Paul Haenle, un fost oficial de rang înalt al Casei Albe care s-a ocupat de relaţiile cu China, a declarat că un avantaj al trimiterii lui Burns a fost faptul că acesta este respectat de democraţi şi republicani şi, de asemenea, este bine cunoscut de oficialii chinezi. "Ei îl cunosc ca pe un interlocutor de încredere. E binevenită oportunitatea de a-l implica discret, în spatele scenei", a declarat Haenle, în prezent director al think-tank-ului Carnegie China.

În timp ce Burns este considerat pe scară largă drept una dintre cele mai de încredere figuri din guvernul american, deplasarea sa continuă o tradiţie a directorilor CIA care sunt folosiţi pentru misiuni sensibile, notează FT.

SUA au încercat să reprogrameze o vizită în China pe care secretarul de stat Antony Blinken a anulat-o brusc din cauza incidentului cu balonul, dar Beijingul a refuzat până acum să dea undă verde. Ministrul chinez al apărării Li Shangfu a refuzat, de asemenea, să se întâlnească cu secretarul american al apărării Lloyd Austin în Singapore, în acest weekend, deoarece Washingtonul a refuzat să ridice sancţiunile impuse acestuia. Cei doi participă la conferinţa de securitate Shangri-La Dialogue, unde urmează să ţină discursuri. Deşi nu era aşteptat ca cei doi miniştri să aibă o întâlnire oficială, Pentagonul a declarat că cei doi au "vorbit scurt" la dineul de deschidere a forumului, organizat de Institutul Internaţional pentru Studii Strategice. "Cei doi lideri şi-au dat mâna, dar nu au avut un schimb de replici substanţiale", a precizat Pentagonul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.