Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Directorul CIA în vizită secretă în China/ Putin - Trebuie să prevenim destabilizarea Rusiei

euronews.com
Bill Burns cia William J. Burns Central Intelligence Agency

Directorul CIA în vizită secretă în China/ Putin - Trebuie să prevenim destabilizarea Rusiei

Directorul CIA, Bill Burns, a călătorit în China, luna trecută, în încercarea de a iniția "un dezgheț" în relațiile dintre Washington și Beijing, scrie Financial Times, argumentând că "misiunea secretă a unuia dintre cei mai de încredere funcționari ai președintelui Biden semnalează cât de îngrijorată este Casa Albă pentru deteriorarea relațiilor dintre China și Statele Unite".

Citând cinci surse informate, ziarul american relatează că Burns, un fost diplomat care a desfășurat adesea misiuni delicate în străinătate în trecut, a purtat discuții cu oficiali chinezi, inclusiv cu directori din Serviciile de Informații de la Beijing, relatează Il Fatto Quotidiano citat de Rador.

Misiunea lui Burns a avut loc în aceeași lună în care consilierul pentru Securitate Națională, Jake Sullivan, s-a întâlnit la Viena cu șeful Politicii Externe de la Beijing, Wang Yi. Burns este cel mai înalt oficial american care a vizitat China din iulie 2021. În februarie, secretarul de Stat Antony Blinken și-a anulat în ultimul moment vizita planificată, după ce un balon spion chinez, zărit deasupra Statelor Unite și doborât de Washington, a agravat și mai mult tensiunile dintre cele două țări.

Statele Unite sunt pregătite "să discute fără condiții prealabile" cu Rusia și China despre neproliferarea nucleară, a declarat consilierul pentru Securitate Națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, subliniind că încă nu există semnale că China ar putea vorbi de limitări ale armelor nucleare.

Administrația Biden este pregătită să înceapă un dialog fără condiții prealabile cu Moscova, cu privire la pașii care urmează să fie întreprinși pentru limitarea armelor nucleare după expirarea tratatului New Start, în 2026, relatează Wall Street Journal, citând conținutul unui discurs pe care îl va ține consilierul pentru Securitate Națională al Casei Albe, Jake Sullivan, în urmatoarele ore. Potrivit ziarului, este încă prea devreme pentru a spune ce limite ar putea accepta Statele Unite asupra forțelor sale nucleare, odată ce va expira New Start, deoarece Washingtonul își propune să descurajeze atât Rusia, cât și China, care își consolidează armamentul.

Autoritățile ruse trebuie "să facă totul pentru a evita destabilizarea țării" de către grupările naționaliste active în regiunea Belgorod, în apropierea graniței, a declarat președintele rus Vladimir Putin, în deschiderea unei întâlniri cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate, relatează Ria Novosti.

Putin a vorbit despre "eforturile" întreprinse și intensificate de "dușmanii Statului cu scopul de a perturba situația din interiorul Rusiei": "Trebuie să facem tot posibilul pentru a-i împiedica să o facă în orice împrejurare", a spus Putin.

"Deocamdată nu există o astfel de opțiune, nu este preconizată și nu există condițiile prealabile" pentru a începe negocieri cu Kievul, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, comentând cuvintele premierului ungar Viktor Orbán, care a cerut prevenirea unei contraofensive a armatei ucrainene pentru a căuta "o încetare a focului și începerea discuțiilor de pace". În luările de poziție ale unora dintre statele europene cu privire la necesitatea "unui fel de proces de pace, nu există voință politică de a lua în considerare obiectivele și îngrijorările țării noastre", a acuzat Peskov.

Totodată, Ucraina nu va implica nicio țară membră NATO în conflictul declanșat de Rusia, așa că nu va exista nicio adeziune la Alianță, în timp ce războiul este în curs, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în conferința de presă cu omologul său estonian, Alar Karis, într-o vizită la Kiev. "Suntem persoane echilibrate, înțelegem că nu vom târî în război nicio țară NATO. Prin urmare, înțelegem că nu vom fi membri NATO, cât timp acest război este în curs. Nu pentru că nu vrem, pentru că este imposibil", a spus Zelenski.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.