Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Directorul general al AIEA a convenit cu Iranul o soluţie temporară de menţinere a inspecţiilor

AIEA
AIEA

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a anunţat duminică seara, la întoarcerea de la Teheran, că s-a ajuns la o "soluţie temporară" de trei luni pentru a menţine o supravegherea la un nivel "satisfăcător", chiar dacă inspecţiile vor fi limitate, informează AFP.

"Ceea ce am convenit este ceva viabil, este util să eliminăm acest decalaj pe care îl avem; salvează situaţia pentru moment", a declarat Grossi despre discuţiile cu oficialii iranieni referitoare la modul în care AIEA îşi va desfăşura activitatea având în vedere reducerea cooperării cu agenţia începând de marţi, transmite Reuters, potrivit agerpres.ro.

Citește și: CTP: ‘Domnul Cîțu poate fi cel mai important premier din istoria post-decembristă a României. Este finanțist și stăpânește această meserie’

"Accesul va fi redus, nu ne amăgim singuri, dar vom fi în măsură să menţinem gradul necesar de supraveghere şi verificare", a mai spus Rafael Grossi în timpul unei scurte sesiuni de presă.

Conform prevederilor acestui "acord tehnic bilateral", numărul inspectorilor care se vor putea deplasa la faţa locului rămâne neschimbat, iar AIEA va putea efectua inspecţii neanunţate.

Legea iraniană ce prevede restricţionarea anumitor inspecţii, inclusiv la situri militare suspecte, adoptată în încercarea de a exercita presiuni asupra SUA pentru ca acestea să ridice sancţiunile şi să revină la acordul nuclear din 2015,"există şi va fi aplicată" începând cu 23 februarie, şi-a exprimat regretul Grossi.

"Credem că este o chestiune serioasă, dar AEIA continuă să slujească comunitatea internaţională", a subliniat directorul general al agenţiei."Desigur, pentru a ajunge la o situaţie stabilă va fi nevoie de negocieri politice, dar aceasta nu este responsabilitatea mea", a mai precizat Grossi.

Directorul general al AIEA s-a deplasat sâmbătă la Teheran, unde s-a întâlnit cu preşedintele Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA), Ali Akbar Salehi, şi cu ministrul de externe Mohammad Javad Zarif.

"Iranul şi AIEA au purtat discuţii fructuoase bazate pe respect reciproc", postase pe Twitter mai devreme în cursul zilei de duminică Kazem Gharibabadi, ambasadorul Iranului la AIEA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.