DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Directorul general al STB: 'Contractul colectiv de muncă este valabil, condiţiile de muncă ale angajaţilor trebuie să fie mai bune'

Agerpres
STB autobuz

Contractul colectiv de muncă al angajaţilor Societăţii de Transport Bucureşti este valabil şi am fost de acord cu iniţierea negocierilor imediat după aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli, a declarat, miercuri, directorul general al STB, Adrian Criţ.

El a subliniat că trebuie modificate condiţiile de muncă ale angajaţilor, astfel încât să fie mai bune.

"Recunoaştem sindicatul reprezentativ, sindicatele din STB ca şi reprezentanţi ai angajaţilor. De la acest lucru am plecat din prima zi de mandat. În cele 10 luni de mandat am avut 19 întâlniri cu sindicatul reprezentativ şi încă circa şase întâlniri ce celelalte sindicate.(...) Ştim că noi nu putem realiza ceea ce ne dorim decât cu sprijinul angajaţilor. Contractul colectiv de muncă, în conformitate cu articolul 20 din legea 55/2020 este valabil în momentul de faţă. Noi suntem în continuare în stare de alertă şi pe perioada stării de alertă orice contract colectiv de muncă rămâne valabil. Mai mult, ca urmare a solicitării sindicatului reprezentativ şi a celorlalte sindicate am fost de acord cu iniţierea negocierilor imediat după aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli. S-a transmis o informare către sindicatul reprezentativ în data de 7 ianuarie cât şi către celelalte sindicate prin care începând cu data de 15 intrăm în negocieri", a spus Criţ.

El a subliniat că nu a suspendat niciodată discuţiile cu niciun reprezentat al sindicatelor, ci, dimpotrivă, i-a chemat, le-a solicitat sprijin.

"De asemenea, am sprijint realizarea unor condiţii mai bune de muncă. Acest lucru trebuie să-l înţeleagă şi angajaţii. Dacă în ultimii 20 de ani investiţiile nu au fost majore în zona de reparaţii de infrastructură, pentru anul acesta avem prevăzut şi acest aspect. Condiţiile de muncă ale angajaţilor trebuie să fie modificate, trebuie să fie mai bune. Ştiu că s-a pus problema vizavi de anumite piese de schimb, de întreţinerea a parcului.(...) Sunt empatic cu angajaţii, îmi doresc să beneficieze cel mai mult de condiţii de muncă, îmi doresc un nivel salarial din ce în ce mai bun pentru ei, astfel încât împreună să putem realiza ceea ce ne-am propus. Doar împreună putem să reuşim, pentru că personalul este cel mai de seamă activ pe care îl avem. Fără angajaţi nu putem să respectăm programul de transport, nu putem să aducem condiţii mai bune călătorilor, nu putem să devenim o societate profitabilă", a explicat Adrian Criţ.

El a reiterat că a transmis informarea către sindicat privind data începerii negocierilor şi, dacă liderii doresc ca acestea să demareze mai devreme, conducerea nu are nicio problemă, doar că, până la aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli, nu se poate discuta despre nicio majorare salarială.

"Pentru că ştim cu toţii ce s-a întâmplat cu preţul energiei electrice, cu preţul gazelor, cu preţul combustibililor şi trebuie să luăm în considerare şi majorarea salarială de anul trecut, pentru că angajaţii noştri au avut o majorare salarială anul trecut. (...) Toată lumea îşi doreşte ca transportul în comun să funcţioneze în Bucureşti. Nu îmi doresc ca transportul de suprafaţă să aibă sincope. Asta e cert. Îi aştept pe reprezentanţii sindicatelor la discuţii, dacă asta îşi doresc cu adevărat. Ceea ce pot să spun şi să atrag atenţia: trebuie să încercăm să stăm la masa negocierilor şi să găsim soluţia cea mai bună atât pentru buna desfăşurare a activităţii cât şi pentru o posibilă creştere salarială, dacă va fi posibil", a punctat şeful STB.

El a atras însă atenţia că societatea se află în momentul de faţă în competiţie directă cu alţi operatori şi trebuie privit în ansamblu şi văzut care sunt costurile salariale la aceştia şi care sunt veniturile.

"Să ştiţi că prin Asociaţia de Transport Metropolitan Bucureşti-Ilfov preţul pe kilometru este acelaşi pentru toţi operatorii de transport. Ori, dacă nivelul salarial diferă s-ar putea să fie o problemă vizavi de eficienţa instituţiei", a subliniat Adrian Criţ.

Acesta a menţionat că dorinţa conducerii este păstrarea locurilor de muncă şi predictibilitate pentru angajaţi, dar şi, în măsura în care se poate, digitalizarea unei serii de procese, pentru că astfel se poate ajunge la creşterea salariilor.

"Digitalizând, eficientizând anumite procese noi putem să ajungem să creştem salariile. Şi acest lucru se poate, angajaţii noştri trebuie să înţeleagă că au toată susţinerea şi deschiderea noastră. Nu trebuie să pună presiune, pentru că toate lucrurile se pot realiza prin dialog. În continuare au toată deschiderea din partea noastră pentru discuţii cu privire la condiţiile de muncă şi vizavi de începerea negocierii contractului colectiv de muncă.(...) Cunoaşteţi că unul dintre lideri e consilier general, ar trebui să fie mai deschis, ar trebui să vină la negocieri, ar trebui să nu mai manipuleze, pentru că nu aşa se obţin majorări salariale. Majorările salariale se obţin în urma discuţiilor cu documentele pe masă", a mai afirmat directorul STB.

În ceea ce priveşte solicitarea sindicaliştilor privind revocarea sa din funcţia de director general, Criţ a semnalat că articolul 75, aliniatul 1 din contractul colectiv de muncă prevede că sindicatul reprezentativ nu poate solicita revocarea directorului general, aşa cum aliniatul 2 prevede că directorul general nu poate solicita revocarea liderilor de sindicat.

"Chiar aşa, nu mai ţinem seama de contractul colectiv de muncă valabil? (...) Nu cred că rolul sindicatului e acesta, să facă ordine în conducerea unei societăţi. Cred că ar trebui să fie mult mai implicat în drepturile angajaţilor, să vină să identifice, să sprijine managementul în a identifica soluţii pentru ca angajaţii să aibă un nivel de trai mai bun, condiţii de muncă mai bune şi chiar salarii mai bune. Fără chestiuni de genul acesta şi fără să pună în balanţă înteruperea serviciului de transport public. Nu ştiu dacă cineva şi-a pus în vedere faptul că o întrerupere a serviciului de transport public înseamnă penalităţi pentru societate. Cine plăteşte aceste penalităţi?", a mai punctat directorul general al STB, potrivit Agerpres.ro.

Câteva sute de sindicalişti din Societatea de Transport Bucureşti (STB) au participat miercuri la un miting de protest în faţa sediului instituţiei, solicitând demisia directorului general.

"Oamenii sunt supăraţi în primul rând din cauza refuzului directorului general de a negocia un nou Contract Colectiv de Muncă, unul care să asigure şi o creştere minimă de salarii, plecând de la rata inflaţiei şi ceea ce se întâmplă cu preţurile, din cauza lipsei dialogului social cu actualul director general. Oamenii cer demisia directorului general. Directorul general a luat decizii unilaterale nu numai în ceea ce priveşte contractul colectiv de muncă, dar şi în alte situaţii când a decis de capul dumnealui fără să se consulte şi cu noi, conform Contractului Colectiv de Muncă şi conform legii dialogului social, pentru că totuşi noi reprezentăm un sindicat cu peste 8.500 de membri", a afirmat preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, Vasile Petrariu.

Preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti a explicat că angajaţii sunt nemulţumiţi deoarece bugetul STB pe anul în curs prevede un fond de salarii mai mic decât cel de anul trecut.

"Mai mult, după discuţiile avute acum o săptămână, când i-am cerut directorului general să spună care va fi creşterea de salarii fundamentată în proiectul de buget, şi despre care n-a spus nimic atunci, ieri am intrat în posesia proiectului de buget şi creşterea fondului de salarii este minus 1,64%. Deci ce inflaţie? Că bugetul de salarii e mai mic decât anul trecut. Dar la capitolul contracte de mandat, comisii, comitete şi ce mai e pe acolo, creşterea e de 18,94%, deci când e vorba de Consiliul de Administraţie şi de directorul general s-a putut, iar când e vorba de oameni nu se poate. Aşa vede el evoluţia şi relaţia cu forţa de muncă din cadrul societăţii. Şi asta lăsând la o parte faptul că a proferat ameninţări, a demis prin unităţi, i-a ameninţat pe oameni să nu participe la protest, aşa a incitat şi mai rău oamenii", a adăugat Vasile Petrariu.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.