Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Directorul serviciului secret Mossad: 'Tehnologiile tot mai avansate pot îngreuna activitatea spionilor'

ofiter-de-rang-inalt-arestat-de-serviciul-de-securitate-suspectul-este-banuit-de-spionaj-in-favoarea-rusiei-18495285

Activitatea spionilor devine tot mai dificilă din cauză că tehnologiile folosite la prinderea teroriştilor pot duce uneori la compromiterea operaţiunilor, a mărturisit luni directorul serviciului israelian de informaţii Mossad, Yosef Cohen, transmite Reuters, informează Agerpres.

Într-una din rarele sale apariţii publice, la o conferinţă pe teme bugetare desfăşurată la Ministerul israelian de Finanţe, Cohen a evocat provocările pe care le reprezintă pentru eforturile de "acoperire" a ofiţerilor Mossad tehnologiile de recunoaştere facială şi documentele de identitate digitalizate. 

"Oriunde mergem, trebuie să ţinem cont de faptul că serviciile de securitate devin tot mai puternice. (...) Puteţi să vă închipuiţi că o mare parte din problemele sau provocările agenţiei au legătură cu faptul că amprentele dv, retina sau faţa dv devin practic un paşaport", a spus Cohen, subliniind că astfel de măsuri sunt menite de regulă să ajute demersurile de combatere a terorismului şi nu contraspionajul. "Acest aspect, care ne afectează în foarte mare măsură, s-a schimbat foarte mult şi este în plină extindere", a adăugat el. 

În 2010, Emiratele Arabe Unite au acuzat Mossadul de asasinarea la Dubai a unui furnizor de arme al mişcării radicale palestiniene Hamas şi a făcut publice înregistrări video cu echipa care a executat asasinatul, precum şi imagini cu paşapoartele occidentale - şi falsificate - ale membrilor echipei, ceea ce a pus Israelul într-o situaţie jenantă. 

După preluarea conducerii Mossad de către Cohen, în 2016, se crede că agenţia a mai asasinat membri ai Hamas în Malaezia şi Tunisia, dar în niciunul din cazuri nu s-au mai făcut publice înregistrări video ca în situaţia din Dubai, semn că executanţii asasinatului au reuşit să eludeze supravegherea video, notează Reuters. 

Potrivit publicaţiei israeliene Haaretz, Mossad a devenit "a doua cea mai mare organizaţie de spionaj din Occident", după Agenţia centrală de informaţii (CIA) a SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.