Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dirijorul Nikolaus Harnoncourt a murit

deces moarte

Apreciatul dirijor austriac Nikolaus Harnoncourt, care îşi anunţase în decembrie 2015 retragerea din viaţa artistică, a murit sâmbătă, la vârsta de 86 de ani, din cauza unei boli grave, transmit AFP şi EFE, citând informaţii furnizate presei de familia celui dispărut. 

''S-a încheiat o eră'', a declarat Thomas Angyan, directorul de la Musikverein din Viena, ansamblu în care Nikolaus Harnoncourt era membru de onoare. ''Nu m-am aşteptat să treacă atât de puţin timp între retragerea sa din lumea concertelor şi moartea lui'', a adăugat acesta. 

Contele Nikolaus de la Fontaine und Harnoncourt-Unverzagt s-a născut la Berlin, la 6 decembrie 1929, şi a copilărit la Graz. Mama sa era descendentă a dinastiei Habsburgilor. 

El a fost violoncelist la Orchestra Simfonică din Viena şi profesor la conservatorul din Salzburg. Succes în lumea operei a început să aibă la Zurich, iar la Amsterdam i-au fost apreciate calităţile în domeniul muzicii clasice. În 2001 şi 2003, s-a aflat la pupitrul dirijoral al Filarmonici din Viena pentru Concertul de Anul Nou. 

De-a lungul timpului, s-a remarcat în interpretarea muzicii din secolele XVIII- XIX şi ca fondator al Concentus Musicus Wien. În Austria este considerat un ''decan al muzicii baroce'', iar interpretările şi teoriile sale muzicale au atât susţinători fervenţi, cât şi critici vehemenţi. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.