Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dirijorul şi compozitorul italian Gianluigi Gelmetti a murit miercuri la Monte Carlo la vârsta de 75 de ani

stagedoor.it
Gianluigi Gelmetti

Dirijorul şi compozitorul italian Gianluigi Gelmetti a murit miercuri la Monte Carlo la vârsta de 75 de ani, potrivit unui comunicat al Teatro dell'Opera di Roma, instituţie pe care a condus-o în calitate de director artistic timp de zece ani, relatează EFE, citat de agerpres.

Opera din Roma a primit confirmarea decesului din partea familiei muzicianului şi şi-a exprimat pe reţelele de socializare "durerea profundă" pentru această pierdere.

Născut în 1945, la Roma, a studiat arta dirijorală sub coordonarea lui Franco Ferrara, Sergiu Celibidache şi Hans Swarowsky şi a debutat ca dirijor la vârsta de 16 ani la Siena. A fost dirijor principal la multe orchestre importante, inclusiv la Stuttgart Radio Symphony Orchestra (1989-1998) şi la Monte-Carlo Philharmonic Orchestra (1990-1992).

A preluat funcţia de dirijor principal la Teatro dell'Opera di Roma în 2001. Un pionier al muzicii moderne, Gianluigi Gelmetti a interpretat în premieră Simfonia Nr. 7 de Hans Werner Henze, cu Orchestra Filarmonicii din Berlin în 1984. Alte premiere mondiale au inclus opera "Marilyn" de Lorenzo Ferrero la Teatro dell'Opera di Roma în 1980, şi "Hermes 594" de Sergio Rendine cu Orchestra Simfonică BBC în 1987.

A fost de asemenea un participant frecvent în desfăşurarea de cursuri şi masterclass-uri pentru tinerii dirijori australieni. El a predat la Accademia Musicale Chigiana din Siena încă din 1997. În 2012 i s-a încredinţat Filarmonica din Monte Carlo, pe care a condus-o ca director artistic până în 2016.

În cadrul Festivalului "George Enescu" din 2015, Gianluigi Gelmetti a dirijat Orchestra Filarmonicii din Monte Carlo, cu un program format din lucrări de Mahler, Enescu, Bartok, Ravel şi Bruch.

Repertoriul său cuprindea cu predilecţie operă italiană şi franceză din secolul al XIX-lea şi XX-lea, inclusiv relansări sau premiere ale unor lucrări rar interpretate. În Italia, el a dirijat numeroase producţii în cadrul Festivalului de Operă Rossini, fiind distins cu premiul "Rossini d'Oro", în 1999.

Gianluigi Gelmetti a fost şi un compozitor prolific: printre cele mai cunoscute compoziţii ale sale se numără "Algos" (pentru orchestră), "Prasanta Atma" (în memoria lui Sergiu Celibidache), "Cantata della vita" şi "In Paradisum Deducant Te Angeli".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.