Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Discrepanțe MAJORE în Excelul BEC : 250.000 de buletine de vot nu ies la socoteală

facebook.com
BEC

Aproximativ 250.000 de buletine de vot nu ies la socoteală în tabelul BEC cu rezultatele provizorii ale alegerilor locale de la Bucureşti, realizat în programul Excel, informează Gândul.

Neconcordanţele apar la secţii de votare din toate sectoarele şi nu doar în cazul buletinelor de vot pentru primar de sector, ci şi pentru Primarul General, Consiliul Local sau Consiliul General al Capitalei. Cu alte cuvinte, în multe cazuri, numărul voturilor valabil exprimate, adunat cu cel al voturilor anulate şi cu cel al buletinelor de vot nefolosite nu corespunde cu numărul buletinelor de vot primite la secţiile respective de votare. La 5 dintre cele 6 secţii de vot unde discrepanţele sunt foarte mari în sectorul 1, candidata USB Clotilde Armand a pierdut în faţa candidatului PSD Dan Tudorache. Cea mai mare discrepanţă din Bucureşti se regăseşte în sectorul 4, la o secţie de vot unde nu ies la socoteală, în total, aproape 23.000 de buletine de vot.

Ultima AROGANȚĂ a lui Sorin Ovidiu Vântu: Nu mă mai interesează banii, am destui

În timp ce un membru al BEC a declarat pentru Gândul că ar putea fi vorba de erori la introducerea cifrelor în tabel, sunt câteva sute de secţii de votare din Bucureşti ale căror cifre privind buletinele de vot nu se potrivesc, în tabelul publicat de BEC.

„Şi mie mi se pare ciudat. Dacă discrepanţele sunt atât de mari, fie poate fi o eroare de înscriere în procesele verbale şi asta e problema preşedinţilor de secţii de votare, fie să fie altceva şi asta trebuie să spună birourile electorale de sector, ei sunt în legătură cu cei din secţiile de votare”, a explicat un membru al BEC pentru Gândul.

O explicaţie a membrului BEC este că acolo unde apar mii de buletine de vot diferenţă, preşedinţii de vot au declarat eronat la rubrica buletine de vot primite suma tuturor celor 4 categorii de buletine de vot primite, adică cumulat buletinele pentru primar general, de sector, de consiliu local şi de consiliu general. „Sunt tâmpiţi. Nu aveau cum să primească 6.000 de buletine de vot doar pentru primar”, spune oficialul contactat de gândul, a cărui explicaţie se verifică în unele cazuri, în care dacă înmulţeşti de 4 ori suma alegătorilor de pe listele permanente, la care adaugi şi marja de 10% de buletine de vot primite în plus înainte de votare, obţii suma declarată ca buletine de vot primite la o singură categorie de buletine de vot.

Există însă multe alte cazuri, chiar şi de ordinul miilor, unde acest calcul care vădeşte o eroare de calcul a preşedinţilor de secţie nu se verifică. Există secţii care rămân cu zeci de buletine de vot în plus faţă de cele declarate şi sunt o mulţime de secţii unde discrepanţele sunt de doar câteva buletine sau zeci de buletine de vot.

Citeşte continuarea pe Gândul.


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.