Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Cristoiu: Regimul Ceaușescu a fost reabilitat. Istoria nu poate fi judecată penal

bzi.ro
cristoiu

Jurnalistul Ion Cristoiu spune, în contextul trimiterii în judecată a dosarului Revoluției, că procurorul general, Augustin Lazăr, Parchetul General și președintele Klaus Iohannis au emis documente prin care statul român își asumă teza că în decembrie 1989 a avut lovitură de stat și nu o Revoluție.

“Aș vedea tot ce s-a întâmplat azi, declarația de presă a dlui Augustin Lazăr, comunicatul Parchetului și comunicatul de la Cotroceni, toate trei sunt niște documente care arată clar că statul român, nu istorici, nu jurnaliști, nu cercetători, și-a asumat teza că în decembrie 1989 a avut loc o lovitură de stat și nu o Revoluție. Aceasta este principala concluzie. Eu sunt primul jurnalist român și poate și în plan european care am scris în februarie 1990, am pus la îndoială teza oficială la vremea respectivă a Revoluției și am spus că a fost o lovitură de stat. Dar, una este să scriu eu, să suțin eu, una este să susțină istoricii, jurnaliștii, alta este ca această teză și voi spune imediat câte pericole implică ea, e asumată oficial de statul român”, a afirmat Ion Cristoiu potrivit mediafax

Analistul politic merge mai departe și susține că astfel regimul Ceaușescu a fost reabilitat. “Pentru că trimiterea în judecată a lui Ion Iliescu și a încă două persoane, sub acuzația că au alcătuit un grup preconstituit în decembrie 1989 ca să pună mâna pe putere, asta înseamnă că nu a fost vorba nu de o Revoluție, ci de o lovitură de stat împotriva regimului Ceaușescu. Principala concluzie este aceasta: regimul Ceaușescu este reabilitat. Deoarece una e să fie răsturnat de o revoltă, una e să fie răstrurnat de o revoluție și una e să fie răsturnat printr-o lovitură de stat. Încă o dată, reamintesc formula din comunicatul Parchetului, de un grup preconstituit. Deci înante de decembrie 1989 s-a constituit un grup condus de Ion Iliescu, care a dat această lovitură de stat, l-a răsturnat pe Nicolae Ceaușescu ca să pună mâna pe putere. Asta e principala concluzie. Și anume că regimul Ceaușescu este reabilitat”, a explicat Cristroiu.

Jurnalistul spune că, în al doilea rând, avem de-a face cu o reabilitare a lui Ceaușescu din perspectiva procesului. “În comunicat, ca și în rechizitoriu, se spune textual că grupul care a dat lovitura de stat a întreținut o atmosferă teroristă, de teroare pentru a justifica procesul Ceaușescu, declarat în același rechizitoriu, ca fiind ilegal. Deci, trebuie să trecem urgent la rejudecarea procesului și reabilitarea lui Ceaușescu. Trei. Noi, românii, din punct de vedere oficial cel puțin, aveam această mândrie în istoria modernă că am făcut și noi o Revoluție. Ba chiar francezii ne-au spus că era asemănătoare revoluția lor din 1789. Astăzi, dar repet și prin binecuvântarea președintelui care a apreciat, a salutat acest dosar și această teză, românii nu mai au o Revoluție în decembrie și în consecință ea trebuie scoasă din manual”, a susținut Ion Cristoiu.

Acesta se întreabă în aceste condiții ce sărbătorim anul acesta : 30 de ani de la Revoluție sau 30 de ani de la lovitura de stat?

“Suntem schizofrenici dacă am trimis în judecată un grup pentru că au dat în decembrie lovitură de stat și noi continuăm să vorbim de Revoluție. Și nu în ultimul rând mă întreb ce sărbătorim noi anul acesta. 30 de ani de la de? De la lovitura de stat? Toate aceste lucruri, consecințe, nedorite, cum ar spune o lege a sociologiei, își au cauza în faptul că dl Augustin Lazăr a precipitat acest dosar ca să poată să se apere sau să supraviețuiască în urma acuzațiilor că a fost procuror comunist”, susține Ion Cristoiu.

În opinia sa, Dosarul Revoluției îl ajută pe Augustin Lazăr. “Dacă regimul Ceaușescu a fost răsturnat nu de popor, ci de un grup care a dat o lovitură de stat, atunci regimul Ceaușescu a fost corect și el care a apărut regimul împotriva deținuților politici, a fost legitim, a fost corect în cee ace a făcut”, a afirmat Ion Cristoiu.

El spune totodată că și în acest caz avem de-a cu o consecință a bătăliei electorale. “Dacă ați observat, grupul ăsta constituit nu se limita la Ion Iliescu, la Voican Voiculescu și Rus. De exemplu este decupat dl Ion Caramitru. Dacă e vorba de atmosfera de teroare, Ion Caramitru a fost cel care a declanșat diversiunea spunând din balcomul CC Opriți focul. Există dovezi, există film. El nu era în piesă, el nu a întrerupt atmosfera de teroare. Aa, acum dl Caramitru este de-al lor. De-al lui Lazăr, de-al lui Iohannis și a fost scos. Din punctul acesta de vedere mi se pare o aberație. Apoi, trebuia implicați și cei care au fost în CFSN pentru că până la urmă, atmosfera de teroare a fost susținută de acel CFSN care l-a ales pe Ion Iliescu, inclusiv Doina Cornea, Ana Blandiana, care erau în Consiliul ăla la vremea respectivă, l-au ales în fruntea lor pe un pucist, pe unul care a acum e acuzat pentru crime împotriva umanității”, a explicat Ion Cristoiu.

Analistul politic crede că prin astfel de procese se deschide o Cutie a Pandorei, iar următoarea pe listă va fi lovitura de stat de la 23 august 1944. “Și repet ce am spus de atâtea ori și când a fost procesul CPEx, și când s-a pus problema unui proces în legătură cu lovitura de stat de la 23 august. Istoria nu poate fi judecată penal. Dacă începem așa, după părerea mea, următorul proces istoric este al loviturii de stat de la 23 august unde Majestatea sa Regele Mihai, l-a reținut ilegal pe premierul destituit care era Ion Antonescu și l-a predat unor civili. Dacă judecăm penal istoria. Sigur că noi nu o judecăm și nu o să spun că ar trebui să facem postmortem un proces și să vedem de ce l-a reținut ilegal. Așa e istoria. Așa a fost istoria și în 1989 și e greu acuma o să o judeci penal”, a subliniat Ion Cristoiu.

Jurnalistul este de părere că totul e doar un balon de săpun, o acțiune electorală prin care Augustin Lazăr âncearcă să rămână în fruntea Parchetului General.

“Și vă garantez acest dosar este o bășică de săpun, nu are nici o probă directă. Dacă observați au fost aleși oameni care nu vor apuca doamne ferește, începutul procesului. Păi cum să-l pui pe Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și pe Rus? A murit Victor Stănculescu care a dat o lovitură de stat militară. După părerea mea am asistat la o acțiune diversionistă de propaganda de campanie electorală, la o încercare de a rămâne în fruntea parchetului a dlui Augustin Lazăr pentru că așa se explică și graba cu care astăzi a făcut conferința de presă, dar consecințele acestei nerozii sunt uriașe și vor avea niște implicații de care ei nici nu-și dau seama”, a avertizat Ion Cristoiu.

Procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluției din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus au fost puși sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii, a anunțat, luni, procurorul general Augustin Lazăr.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, că finalizarea investigațiilor în „Dosarul Revoluției” și trimiterea cauzei în judecată reprezintă un pas important în stabilirea adevărului despre evenimentele din decembrie 1989, precizând că nu pot rămâne nepedepsite crimele de la Revoluție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.