Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DISCRIMINARE. Şeful agenţiei care a realizat clipul cu Şora şi clipul anti-referendum de anul trecut anunţă că NU angajează pesedişti

Facebook/ Robert Tiderle
tiderle

Robert Tiderle, șeful agenției de publicitate Papaya Advertising, reuşeşte să încalce legea fundamentală şi alte două legi, într-un singur status pe Facebook. Acesta anunţă că agenţia sa face angajări, însă refuză să angajeze pesedişti.

"Buna ziua.

Sunt Robert Tiderle de la Papaya Advertising si doresc sa fac un anunt: agentia pentru care lucrez angajeaza echipa de creatie. Adica si copy si art. Puteti veni impreuna sau separat. Femei sau barbati, nu conteaza (atata vreme cat aveti talent). Ne puteti trimite orice considerati ca este nevoie la office@papaya.ro. Multumesc frumos.

A, sa nu uit. Nu angajam pesedisti", scrie Tiderle pe Facebook.

Constituţia Româniai prevede, la articolul 41: "(1) Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupaţiei, precum şi a locului de muncă este liberă."

Prevederea este reluată şi în Codul Muncii (Legea 55/2003), care detaliază în articolul 5:

"(1) În cadrul relaţiilor de muncă funcţionează principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii.

(2) Orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, este interzisă.

(3) Constituie discriminare directă actele şi faptele de excludere, deosebire, restricţie sau preferinţă, întemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevăzute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării drepturilor prevăzute în legislaţia muncii.

(4) Constituie discriminare indirectă actele şi faptele întemeiate în mod aparent pe alte criterii decât cele prevăzute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminări directe."

În fine, interdicaţia discriminării pe baza opţiunilor politice este reluată şi în OUG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, act normativ care stabileşte şi sancţiunile în acest caz:

"ART. 7 (1) Constituie contravenţie, conform prezentei ordonanţe, refuzul unei persoane fizice sau juridice de a angaja în muncă o persoană pentru motivul că aceasta aparţine unei anumite rase, naţionalităţi, etnii, religii, categorii sociale sau unei categorii defavorizate ori din cauza convingerilor, vârstei, sexului sau orientarii sexuale a acesteia, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege."

"ART. 26 (1) Contravenţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (7), art. 5-8, art. 10, art. 11 alin. (1), (3) şi (6), art. 12, art. 13 alin. (1), art. 14 şi 15 se sancţionează cu amendă de la 400 lei la 4.000 lei, dacă discriminarea vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 600 lei la 8.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup de persoane sau o comunitate."

Deşi a fost avertizat de un comentator că ar putea fi acuzat de discriminare, Robert Tiderle răspunde: "Nici gând."

Agenţia Papaya Advertising s-a aflat de mai multe ori în atenţia publică în ultimii ani, prin activismul antiguvernamental. Reprezentanţii agenţiei au susţinut în iunie 2018 că le-a fost reziliat contractul cu CEC Bank după ce au anunţat că dau liber angajaţilor pentru a participa la protestele din Piaţa Victoriei. Înainte de referendumul pentru familie din octombrie 2018, agenţia a stârnit revoltă cu un clip intitulat "Copiii referendumului". Mai recent, Papaya Advertising a fost criticată pentru clipul de promovare a Emag, în care apare Mihai Şora vorbind despre liberate, în ciuda trecutului său comunist.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.