Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Discuții aprinse între NATO și Rusia

rusia, sua, nato

Înalţi oficiali din cadrul NATO şi din Rusia au avut discuţii aprinse şi contradictorii vineri despre cine poartă responsabilitatea pentru înrăutăţirea dramatică a relaţiilor Est-Vest, relatează Associated Press.

'Marea diferenţă este că suntem o alianţă defensivă', i-a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg unui membru al parlamentului Rusiei. 'Dumneavoastră trimiteţi trupe în alte ţări', a adăugat el.

În schimb, parlamentarul rus Konstantin Kosaciov a negat categoric că Rusia îşi foloseşte trupele regulate în Ucraina. El a notat că alianţa condusă de SUA vorbeşte mult în aceste zile despre necesitatea de a respecta dreptul internaţional, graniţele unei ţări şi suveranitatea, dar tocmai ea a bombardat o naţiune suverană, fosta Iugoslavie, în 1999.

Stoltenberg şi Kosaciov, care este preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale a Consiliului Federaţiei Ruse (camera superioară a parlamentului n.r.), au discutat în timpul unei întâlniri organizate de Forumul de la Bruxelles, un eveniment anual sponsorizat de centrul de reflecţie German Marshall Fund. Discuţia, la care au luat parte de asemenea asistentul secretarului de stat Victoria Nuland şi şefa diplomaţiei Uniunii Europene Federica Mogherini, a evidenţiat din nou cât de puternic a devenit decalajul dintre Rusia şi Occident, notează AP.

La un moment dat, Mogherini a remarcat că schimburile de replici păreau să vină dintr-un alt secol.

Când discuţia a ajuns la ameninţarea tot mai mare a atacurilor cibernetice utilizate pentru a submina economia sau securitatea unei ţări, o tactică de război hibrid la originea căreia multe surse occidentale suspectează că s-ar afla ruşii, Kosaciov l-a întrebat direct pe Stoltenberg dacă NATO ar bombarda o ţară responsabilă pentru un astfel de atac.

Însă Nuland i-a cerut imediat parlamentarului rus să spună dacă el pune o 'întrebare planificată'.

Stoltenberg a dat un răspuns în mod deliberat obscur.

'Vom face ceea ce este necesar pentru a proteja toţi aliaţii', a spus el. 'Dar eu nu am de gând să vă spun exact cum am să fac asta... acesta este mesajul principal'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.