Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Discursul integral rostit de Vladimir Putin atunci când a anunțat mobilizarea parțială în Rusia - VIDEO

Al Jazeera
putin discurs

Președintele Vladimir Putin a anunțat miercuri, 21 septembrie, mobilizarea parțială în Federația Rusă. STIRIPESURSE.RO vă prezintă discursul integral al liderului de la Kremlin, în care a abordat și „operațiunea militară specială” din Ucraina – așa cum e denumită invazia –, dar și relația cu Occidentul. Iată mai jos discursul, așa cum apare el și pe site-ul Administrației Prezidențiale rusești.

„Prieteni,

Subiectul acestei alocuțiuni este situația din Donbas și desfășurarea operațiunii militare speciale de eliberare a acestei zone de regimul neonazist, care a preluat puterea în Ucraina în 2014, în urma unei lovituri de stat armate.

Astăzi mă adresez vouă - tuturor cetățenilor țării noastre, oamenilor de diferite generații, vârste și etnii, oamenilor din marea noastră Patrie, tuturor celor care sunt uniți de marea Rusie istorică, soldaților, ofițerilor și voluntarilor care luptă pe linia frontului și își fac datoria de luptă, fraților și surorilor noastre din republicile populare Donețk și Lugansk, din regiunile Herson și Zaporojie și din alte zone care au fost eliberate de regimul neonazist.

Chestiunea se referă la măsurile necesare, imperative, de protejare a suveranității, securității și integrității teritoriale a Rusiei și de susținere a dorinței și voinței compatrioților noștri de a-și alege viitorul în mod independent, precum și la politica agresivă a unor elite occidentale, care fac tot ce le stă în putință pentru a-și păstra dominația și care, în acest scop, încearcă să blocheze și să suprime orice centre de dezvoltare suverană și independentă pentru a continua să impună în mod agresiv voința și pseudo-valorile lor altor țări și națiuni.

Scopul acestei părți a Occidentului este de a slăbi, diviza și, în cele din urmă, de a distruge țara noastră. Ei spun acum în mod deschis că în 1991 au reușit să divizeze Uniunea Sovietică și acum este momentul să facă același lucru cu Rusia, care trebuie să fie divizată în numeroase regiuni care ar fi în dușmănie mortală una cu cealaltă.

Ei au conceput aceste planuri cu mult timp în urmă. Au încurajat grupurile de teroriști internaționali în Caucaz și au mutat infrastructura ofensivă a NATO aproape de granițele noastre. Au folosit ca armă rusofobia fără discernământ, inclusiv prin cultivarea urii față de Rusia timp de decenii, în primul rând în Ucraina, care a fost concepută pentru a deveni un cap de pod anti-Rusia. Au transformat poporul ucrainean în carne de tun și l-au împins într-un război cu Rusia, pe care l-au declanșat în 2014. Au folosit armata împotriva civililor și au organizat un genocid, o blocadă și teroare împotriva celor care au refuzat să recunoască guvernul care a fost creat în Ucraina în urma unei lovituri de stat.

După ce regimul de la Kiev a refuzat în mod public să rezolve problema Donbasului pe cale pașnică și a mers atât de departe încât și-a anunțat ambiția de a deține arme nucleare, a devenit clar că o nouă ofensivă în Donbas - au fost două înainte - era inevitabilă și că aceasta va fi urmată inevitabil de un atac asupra Crimeei rusești, adică asupra Rusiei.

În acest sens, decizia de a începe o operațiune militară preventivă a fost necesară și singura opțiune. Scopul principal al acestei operațiuni, care este de a elibera întregul Donbas, rămâne neschimbat.

Republica Populară Lugansk a fost eliberată de neonaziști aproape în totalitate. Luptele din Republica Populară Donețk continuă. În ultimii opt ani, regimul de ocupație de la Kiev a creat o linie de apărare permanentă, adânc eșalonată. Un atac frontal împotriva acestora ar fi dus la pierderi grele, motiv pentru care unitățile noastre, precum și forțele republicilor din Donbas, acționează competent și sistematic, folosind echipamente militare și salvând vieți, mișcându-se pas cu pas pentru a elibera Donbassul, pentru a curăța orașele și localitățile de neonaziști și pentru a ajuta oamenii pe care regimul de la Kiev i-a transformat în ostatici și scuturi umane.

După cum știți, la operațiunea militară specială participă militari profesioniști care servesc sub contract. Alături de ei luptă unități de voluntari - oameni de diferite etnii, profesii și vârste, care sunt adevărați patrioți. Ei au răspuns la chemarea inimilor lor de a se ridica în apărarea Rusiei și a Donbasului.

În acest sens, am emis deja instrucțiuni pentru ca guvernul și Ministerul Apărării să stabilească statutul juridic al voluntarilor și al personalului unităților militare ale republicilor populare Donețk și Lugansk. Acesta trebuie să fie același cu statutul militarilor profesioniști din armata rusă, inclusiv în ceea ce privește beneficiile materiale, medicale și sociale. Trebuie acordată o atenție deosebită organizării aprovizionării cu echipament militar și de altă natură pentru unitățile de voluntari și milițiile populare din Donbas.

În timp ce acționau pentru atingerea obiectivelor principale de apărare a Donbasului, în conformitate cu planurile și deciziile Ministerului Apărării și ale Statului Major General, trupele noastre au eliberat zone considerabile din regiunile Herson și Zaporojie și o serie de alte zone. Acest lucru a creat o linie de contact prelungită care are o lungime de peste 1.000 de kilometri.

Aceasta este ceea ce aș dori să fac public pentru prima dată astăzi. După începerea operațiunii militare speciale, în special după discuțiile de la Istanbul, reprezentanții Kievului au exprimat un răspuns destul de pozitiv la propunerile noastre. Aceste propuneri se refereau în primul rând la asigurarea securității și intereselor Rusiei. Dar o soluționare pașnică, în mod evident, nu convenea Occidentului, motiv pentru care, după ce au fost coordonate anumite compromisuri, Kievului i s-a ordonat de fapt să distrugă toate aceste acorduri.

Mai multe arme au fost pompate în Ucraina. Regimul de la Kiev a adus în joc noi grupuri de mercenari și naționaliști străini, unități militare antrenate conform standardelor NATO și care primeau ordine de la consilieri occidentali.

În același timp, regimul de represalii pe întreg teritoriul Ucrainei împotriva propriilor cetățeni, instituit imediat după lovitura de stat armată din 2014, a fost intensificat cu duritate. Politica de intimidare, teroare și violență capătă forme din ce în ce mai masive, oribile și barbare.

Doresc să subliniez următoarele. Știm că majoritatea oamenilor care trăiesc în teritoriile eliberate de neonaziști, și acestea sunt în primul rând teritoriile istorice ale Novorossiei, nu doresc să trăiască sub jugul regimului neonazist. Oamenii din regiunile Zaporojie și Herson, din Lugansk și Donețk au văzut și văd acum atrocitățile comise de neonaziști în zonele ocupate de ucraineni din regiunea Harkov. Descendenții banderitei și membrii expedițiilor punitive naziste ucid, torturează și încarcerează oameni; își reglează conturile, bat și comit atentate asupra civililor pașnici.

Înainte de izbucnirea ostilităților, în republicile populare Donețk și Lugansk, precum și în regiunile Zaporojie și Herson trăiau peste 7,5 milioane de oameni. Mulți dintre ei au fost forțați să devină refugiați și să își părăsească locuințele. Cei care au rămas - aceștia sunt în număr de aproximativ cinci milioane - sunt acum expuși atacurilor cu artilerie și rachete lansate de militanții neonaziști, care trag în spitale și școli și organizează atacuri teroriste împotriva civililor pașnici.

Nu putem, nu avem dreptul moral să ne lăsăm rudele și apropiații să fie sfâșiați de măcelari; nu putem decât să răspundem la efortul lor sincer de a-și decide singuri destinul.

Parlamentele republicilor populare din Donbas și administrațiile militar-civile din regiunile Herson și Zaporojie au adoptat decizii de a organiza referendumuri privind viitorul teritoriilor lor și au făcut apel la Rusia să sprijine acest lucru.

Aș dori să subliniez faptul că vom face tot ce este necesar pentru a crea condiții sigure pentru aceste referendumuri, astfel încât oamenii să își poată exprima voința. Și vom sprijini alegerea viitorului făcută de majoritatea oamenilor din republicile populare Donețk și Lugansk și din regiunile Zaporojie și Kherson.

Prieteni,

Astăzi, forțele noastre armate, așa cum am menționat, luptă pe linia de contact care are o lungime de peste 1.000 de kilometri, luptând nu doar împotriva unităților neonaziste, ci, de fapt, împotriva întregii mașini militare a Occidentului colectiv.

În această situație, consider că este necesar să iau următoarea decizie, care este pe deplin adecvată amenințărilor cu care ne confruntăm. Mai exact, consider necesar să sprijin propunerea Ministerului Apărării și a Statului Major General privind mobilizarea parțială în Federația Rusă pentru apărarea Patriei noastre, a suveranității și integrității teritoriale a acesteia, precum și pentru a asigura siguranța poporului nostru și a populației din teritoriile eliberate.

După cum am spus, este vorba despre o mobilizare parțială. Cu alte cuvinte, vor fi chemați doar rezerviștii militari, în primul rând cei care au servit în forțele armate și care au specialități profesionale militare specifice și experiența corespunzătoare.

Înainte de a fi trimiși în unitățile lor, cei chemați la serviciul activ vor urma o pregătire militară suplimentară obligatorie, bazată pe experiența operațiunii militare speciale.

Am semnat deja Ordinul executiv privind mobilizarea parțială.

În conformitate cu legislația, camerele Adunării Federale - Consiliul Federației și Duma de Stat - vor fi înștiințate oficial în scris despre acest lucru astăzi.

Mobilizarea va începe astăzi, 21 septembrie. Îi însărcinez pe șefii regiunilor să ofere asistența necesară pentru activitatea birourilor de recrutare militară.

Aș dori să subliniez faptul că cetățenii Rusiei chemați în conformitate cu ordinul de mobilizare vor avea statutul, plățile și toate beneficiile sociale ale personalului militar care servește sub contract.

În plus, Ordinul executiv privind mobilizarea parțială prevede, de asemenea, măsuri suplimentare pentru îndeplinirea ordinului de apărare a statului. Șefii întreprinderilor din industria de apărare vor fi direct responsabili pentru atingerea obiectivelor de creștere a producției de arme și echipamente militare și de utilizare a unor facilități de producție suplimentare în acest scop. În același timp, guvernul trebuie să abordeze fără întârziere toate aspectele legate de sprijinul material, de resurse și financiar pentru întreprinderile noastre de apărare.

Prieteni,

Occidentul a mers prea departe în politica sa agresivă împotriva Rusiei, făcând amenințări nesfârșite la adresa țării și poporului nostru. Unii politicieni occidentali iresponsabili fac mai mult decât să vorbească despre planurile lor de a organiza livrarea de arme ofensive cu rază lungă de acțiune în Ucraina, care ar putea fi folosite pentru a lansa lovituri asupra Crimeei și a altor regiuni rusești.

Astfel de atacuri teroriste, inclusiv cu utilizarea armelor occidentale, sunt livrate în zonele de frontieră din regiunile Belgorod și Kursk. NATO efectuează recunoașteri prin regiunile sudice ale Rusiei în timp real și cu ajutorul unor sisteme moderne, avioane, nave, sateliți și drone strategice.

Washington, Londra și Bruxelles încurajează în mod deschis Kievul să mute ostilitățile pe teritoriul nostru. Ei spun în mod deschis că Rusia trebuie să fie învinsă pe câmpul de luptă prin orice mijloace, iar ulterior să fie privată de suveranitatea politică, economică, culturală și de orice altă suveranitate și să fie jefuită.

Ei au recurs chiar și la șantajul nuclear. Mă refer nu numai la bombardarea, încurajată de Occident, a centralei nucleare din Zaporojie, care reprezintă o amenințare de dezastru nuclear, ci și la declarațiile unor reprezentanți de rang înalt ai principalelor țări NATO privind posibilitatea și admisibilitatea utilizării armelor de distrugere în masă - arme nucleare - împotriva Rusiei.

Aș dori să le reamintesc celor care fac astfel de declarații cu privire la Rusia că și țara noastră are diferite tipuri de arme, iar unele dintre ele sunt mai moderne decât armele pe care le au țările NATO. În cazul unei amenințări la adresa integrității teritoriale a țării noastre și pentru a apăra Rusia și poporul nostru, vom folosi cu siguranță toate sistemele de arme pe care le avem la dispoziție. Aceasta nu este o cacealma.

Cetățenii Rusiei pot fi siguri că integritatea teritorială a Patriei noastre, independența și libertatea noastră vor fi apărate - repet - cu toate sistemele pe care le avem la dispoziție. Cei care folosesc șantajul nuclear împotriva noastră ar trebui să știe că vântul se poate întoarce.

Este tradiția noastră istorică și destinul națiunii noastre să îi oprim pe cei care sunt dornici de dominație globală și amenință să divizeze și să înrobească Patria noastră. Fiți siguri că o vom face și de această dată.

Am încredere în sprijinul dumneavoastră”, a spus președintele rus Vladimir Putin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.