Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Discuția dintre Vladimir Putin și Naftali Bennett a iritat Iranul: Critici la adresa Rusiei pentru 'amestecul' în negocierile asupra programului său nuclear

Wikimedia Commons
Iran steag

Responsabili iranieni au criticat "amestecul" Rusiei în ultimele etape ale negocierilor vizând relansarea acordului nuclear dintre Teheran şi marile puteri, a relatat luni agenţia semioficială iraniană Tasnim, citată de Reuters.

Discuţiile pentru relansarea pactului din 2015 s-au împotmolit după ce Rusia a cerut garanţii din partea SUA pentru ca sancţiunile cu care se confruntă în urma invaziei în Ucraina să nu-i afecteze comerţul cu Iranul.

Moscova şi-a expus cerinţele sâmbătă, într-un moment în care negocierile păreau să se îndrepte spre un acord după luni de discuţii indirecte între Teheran şi Washington la Viena.

Rusia vrea garanţii în scris din partea SUA că investiţiile, comerţul şi cooperarea militaro-tehnică a Rusiei cu Iranul nu vor fi obstrucţionate de niciun fel de sancţiuni, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Tasnim citează luni responsabili iranieni, potrivit cărora cererile Rusiei vizează asigurarea propriilor interese în alte domenii şi nu sunt "constructive".

Prin amânarea relansării acordului şi întârzierea revenirii Iranului pe piaţa mondială a petrolului, Rusia încearcă să majoreze preţul la ţiţei şi astfel să-şi crească propriile venituri din energie, a transmis agenţia de presă iraniană, fără să indice vreo sursă a acestei evaluări.

Un înalt responsabil iranian în domeniul securităţii, Ali Shamkhani, a declarat că negociatorii evaluează luni noi elemente care au afectat discuţiile de la Viena. Iranul îşi adaptează iniţiativele pentru a accelera un acord, a indicat Shamkhani pe Twitter.

Secretarul de stat american Antony Blinken a încercat să risipească zvonurile despre problemele apărute în calea relansării acordului nuclear, afirmând duminică că sancţiunile impuse Rusiei în legătură cu Ucraina nu au nimic de a face cu dosarul iranian.

Acordul din 2015 dintre Iran, SUA, Franţa, Marea Britanie, Germania, Rusia şi China relaxa parţial sancţiunile asupra Teheranului, în schimbul angajamentului ca acesta să limiteze îmbogăţirea de uraniu, ceea ce făcea mai dificil pentru Teheran să dezvolte materiale pentru armele sale nucleare.

Acordul şi-a pierdut relevanţa după ce preşedintele Donald Trump a retras SUA în 2018 din acest pact.

Îngrijorările Rusiei privind impactul sancţiunilor occidentale asupra relaţiilor sale cu Iranul intervin ca urmare a eforturile înalţilor oficiali iranieni în favoarea unor legături mai strânse cu Rusia după alegerea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi anul trecut.

Ghidul suprem iranian, ayatollahul Khamenei pledează pentru legături mai strânse cu Rusia din cauza neîncrederii sale profunde faţă de SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.