Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Discuții care riscă să arunce armonia UE în aer: E decizia care ar putea stopa inflația galopantă!

uniunea europeana

Țările Uniunii Europene vor lua în considerare vineri o propunere de plafonare a prețului la gaze puțin mai mică decât cea de la Bruxelles, pe care unii o consideră prea mare, o mână de țări insistând pentru o limită și mai mică, arată documente consultate de Reuters.

Țările Uniunii Europene încep vineri seară negocierile privind propunerea Comisiei Europene de plafonare pentru limitarea creșterii prețurilor la gaze și se grăbesc să ajungă la un acord până pe 13 decembrie, scrie Mediafax.

Săptămâna trecută, Comisia a propus un plafon al prețului la gaze care ar intra în vigoare dacă prețul la gaze din prima lună al Title Transfer Facility (TTF) ar depăși 275 de euro pe megawatt-oră timp de două săptămâni și ar fi cu 58 de euro mai mare decât un preț de referință al gazelor naturale lichefiate timp de 10 zile.

Unele țări au criticat propunerea inițială a UE, sugerând, printre altele, că aceasta a fost concepută cu un preț atât de ridicat și cu criterii atât de stricte încât plafonul nu ar fi fost niciodată activat și, prin urmare, nu ar fi reușit să protejeze economiile lor de creșterile de preț.

Vineri, țările vor examina o propunere revizuită a Republicii Cehe, care deține președinția rotativă a UE, care ar reduce limita la 264 de euro/MWh și ar cere ca prețurile să rămână peste acest nivel timp de cinci zile de tranzacționare, în loc de două săptămâni, pentru a declanșa plafonul.

Propunerea revizuită, consultată de Reuters, ar extinde, de asemenea, plafonul pentru a acoperi nu numai contractul de gaz pe prima lună, așa cum a propus Comisia, ci și contractele cu date de expirare de până la un sfert de an.

Dar țările încă nu sunt de acord cu privire la plafonarea totală a prețurilor, în timp ce cel puțin cinci țări fac presiuni pentru un plafon și mai mic.

Într-un document transmis săptămâna aceasta celorlalte state membre ale UE, Italia, Polonia, Grecia, Belgia și Slovenia au propus două opțiuni: fie un plafon de preț fix mult mai mic, de 160 de euro/MWh, fie un "plafon de preț dinamic" care ar putea fluctua în funcție de prețurile de referință existente pentru gazele naturale lichefiate.

Cu toate acestea, câteva țări, printre care Germania și Țările de Jos, avertizează că plafonarea prețurilor ar putea îngreuna atragerea de către Europa a unor livrări de gaze atât de necesare de pe piețele globale.

Prețurile la gaz în UE au crescut vertiginos în acest an, deoarece Rusia a redus livrările de gaz către Europa în urma invaziei sale în Ucraina, ceea ce a determinat guvernele să cheltuiască sute de miliarde de euro pentru a-și proteja economiile de creșterea bruscă a costurilor energiei.

Însă, deși țările UE au convenit deja asupra unei serii de măsuri de urgență în domeniul energiei, inclusiv asupra cerințelor de umplere a depozitelor de gaze pentru a se pregăti pentru iarnă, diplomații se așteaptă la negocieri dificile privind plafonarea prețurilor, iar unii se îndoiau că se va putea ajunge la un acord la timp pentru reuniunea din 13 decembrie, când miniștrii energiei din țările UE vor trebui să îl aprobe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.