Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Discuţii încinse la Bruxelles. Iohannis negociază funcţiile de conducere în UE: 'Fără PPE nimeni nu poate să formeze o majoritate'

iohannis

Klaus Iohannis participă marţi la reuniunea informală a șefilor de Stat sau de Guvern din Uniunea Europeană. Preşedintele a declarat, înainte de discuţii, că PPE îşi meţine propunerea pentru şefia Comisiei Europene, iar o viitoare majoritate în Parlamentul European nu va putea fi făcută fără PPE.

"Avem pe ordinea de zi două teme: analiza alegerilor și o primă discuție între lideri pentru a găși cea mai bună procedură de selectare a persoanelor care vor ocupa funcțiile de conducere în instituțiile europene, în special președintele Comisiei Europene, preşedintele Consiliului şi preşedintele Parlamentului European. Cum vom aborda alegerea pentru aceste poziții va fi o temă importantă astăzi", a declarat Iohannis.

Chestionat în legătură cu declaraţiile contradictorii făcute de Merkel şi Macron cu privire la alegerea preşedintelui Comisiei Europene, Iohannis a afirmat că este vorba despre o poziţionare înainte de negocieri.

"Toți actorii trebuie să se poziționeze cât mai bine. PPE merge din 2014 pe așa-numita soluție a spitzenkandidat-ului, care este vârful de lance în campanie. Candidatul va fi mai departe promovat pentru poziția de președinte al Comisiei Europene. Este foarte clar că trebuie mers cu calm și multă înțelepciune în această procedură, pentru că nu numai PPE singur nu poate (să aibă majoritate în PE, n.r.), dar nici coalita PPE cu socialiștii nu este suficientă. Este nevoie de cel puțîn încă o grupare politică. Rămâne să vedem cu cine se va negocia. Asta complică întreagă situație. Nimeni nu poate să formeze o majoritate fără PPE. Suntem deciși să intrăm în aceste negocieri cu fermitate", a declarat Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.