Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Discutii tensionate. Seful spionilor americani, la masa cu un general nord-corean

coreeadenord

Şeful serviciilor de informaţii americane a relatat miercuri cum a cinat împreună cu generalul nord-coreean presupus a fi instigatorul piratării companiei Sony Pictures, în cursul unei misiuni secrete în Coreea de Nord în urmă cu două luni, potrivit AFP.

James Clapper, director naţional al informaţiilor, a prezentat detaliat această întrevedere în cursul unei conferinţe despre securitate informatică la New York, la câteva zile după ce SUA aplicaseră noi sancţiuni dictaturii nord-coreene ca represalii la atacul informatic împotriva celebrului studio la sfârşitul lunii noiembrie, al cărui origine Phenianul o neagă.

Cu ocazia unei scurte misiuni în Coreea de Nord în 7 noiembrie, care avea drept scop eliberarea a doi deţinuţi americani, Clapper a participat la o cină împreună cu generalul Kim, 'responsabil al RGB, care a organizat atacul împotriva Sony', a relatat el, referindu-se la principala agenţie nord-coreeană de informaţii.

Chiar dacă acesta nu şi-a dat numele complet, el ar fi generalul Kim Yong-chol, directorul RGB, una dintre cele trei entităţi vizate de noile sancţiuni americane.

Cina, compusă din nu mai puţin de 12 feluri de mâncare, a fost 'una dintre cele mai bune mese coreene la care am participat', a indicat Clapper, exprimându-şi totodată regretul că generalul cu patru stele şi-a petrecut cina ocărând agresiunile americane şi spunând că 'suntem un popor oribil'.

'Ei cred sincer că sunt în stare de asediu şi a ne prezenta ca pe un inamic susceptibil să-i invadeze dintr-o zi în alta rămâne unul din principalele lor elemente de propagandă pentru a suda ţara', a adăugat el.

Potrivit relatării sale, generalul Kim 'îndrepta sistematic degetul spre mine spunând că exerciţiile americane şi coreene sunt o provocare la război'. 'Nefiind diplomat, i-am răspuns îndreptându-mi la rândul meu degetul spre pieptul lui.'

Clapper spune că, în final, a prezentat o scrisoare a preşedintelui Obama care îl descria ca fiind emisar al lui şi arăta că eliberarea celor doi cetăţeni americani ar fi interpretată drept un gest pozitiv.

În ziua următoare, Clapper a fost condus la un hotel pentru o 'ceremonie de amnistie', după care cei doi americani - în uniforme de puşcăriaşi - au fost eliberaţi şi transportaţi direct la aeroport.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.