Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Disney apără decizia de a-şi lăsa angajaţii pe o insulă privată din Bahamas în timpul uraganului Dorian

www.abcnews.go.com
uragan, furtuna

Două porturi din Florida, Miami şi Fort Lauderdale au fost redeschise marţi, permiţând revenirea vaselor de croazieră ale căror călătorii au fost întrerupte de uraganul Dorian. Miercuri, reprezentanţii Disney Cruise Line şi-au apărat decizia de a îşi lăsa angajaţii pe o insulă privată din Bahamas, pe care compania o foloseşte ca escală zilnică pentru pasagerii navelor de croazieră, informează DPA potrivit Agerpres.

Disney a fost una dintre companiile din Florida care organizează croaziere şi care au trebuit să ia anumite decizii în contextul în care uraganul Dorian s-a îndreptat weekendul trecut spre Bahamas: să îşi evacueze angajaţii de pe insulele lor private sau să îi lase acolo să înfrunte furtuna.

Pe 28 august, meteorologii de la National Hurricane Center (NHC) estimau că un uragan major va lovi o zonă în care se află insule private aparţinând companiilor Royal Caribbean International, Norwegian Cruise Line Holdings, MSC Cruises şi Disney Cruise Line până duminică, 1 septembrie, la ora locală 08:00.

Pe măsură ce uraganul Dorian se apropia de acea zonă pe 30 august, NHC a emis un avertisment de uragan, urmat de o alertă de uragan şi un avertisment de valuri letale, cu înălţimi estimate între 3 şi 4,5 metri.

Royal Caribbean International şi-a evacuat cei 400 de angajaţi de pe insula sa privată, CocoCay, pe 28 august, transportându-i spre un hotel din Nassau sau spre locuinţele lor, potrivit unui purtător de cuvânt al companiei. Pe 30 august, MSC Cruises a evacuat 600 de muncitori în construcţii care lucrau pe insula Ocean Cay - ce va fi inaugurată în curând -, expediindu-i la Nassau şi Miami.

Uraganul Dorian s-a abătut asupra statului insular Bahamas duminică, 1 septembrie.

Norwegian Cruise Line nu a răspuns solicitărilor primite marţi prin telefon şi prin e-mail de a preciza dacă şi-a evacuat angajaţii de pe insula sa, Great Stirrup Cay.

În schimb, Disney Cruise Line a decis să îşi lase angajaţii pe insula privată Castaway Cay, care au rămas să înfrunte uraganul într-un adăpost al companiei. 102 angajaţi au rămas astfel într-un adăpost din beton, despre care compania americană spune că se află la şase metri deasupra nivelului mării şi a fost proiectat pentru a rezista la uragane de categoria 5.

Toţi angajaţii Disney au trecut cu bine peste această furtună, iar potrivit companiei americane, niciunul dintre membrii personalului său nu a fost rănit.

"Întrucât lucrăm în Castaway Cay de peste 20 de ani, avem o experienţă vastă în administrarea situaţiilor de acest fel, iar îngrijirea şi siguranţa angajaţilor noştri se află în centrul fiecărei decizii pe care o luăm", a scris Kim Prunty, purtătoare de cuvânt a companiei Disney Cruise Line, într-un e-mail.

Atunci când uraganul Dorian a lovit statul Bahamas, Castaway Cay a fost insula companiei care se afla cel mai aproape de centrul furtunii. Acel uragan de categoria 5 a rămas timp de două zile deasupra a două insule apropiate - Grand Bahama şi Abaco -, generând vânturi cu viteze de 265 de kilometri pe oră şi valuri cu înălţimi de şapte metri.

După ce uraganul s-a îndepărtat marţi spre nord, mari porţiuni din aceste insule se aflau încă sub ape, iar bilanţul exact al victimelor nu este deocamdată cunoscut. Dorian a fost cel mai puternic uragan din istoria documentată care a lovit nord-vestul statului Bahamas.

Grupul Disney şi-a apărat decizia de a-şi lăsa angajaţii pe insulă, marţi, spunând că adăpostul său pentru uragane este înzestrat cu ziduri groase din beton şi se află în interiorul insulei, la distanţă de ţărm.

Compania americană a precizat că pagubele produse pe insulă de uraganul Dorian sunt minimale, necesitând reparaţii minore la nivelul peisajului şi acoperişului uneia dintre clădirile sale. Compania nu a precizat data la care insula va fi redeschisă pentru turişti.

La rândul lor, Royal Caribbean şi MSC Cruises au spus că pagubele de pe insulele lor private par să fie minore, conform imaginilor transmise de camere video. Ambele companii intenţionează să facă evaluări amănunţite în a doua parte a acestei săptămâni.

Deşi Half Moon Cay, insula privată deţinută în Bahamas de compania Carnival Corporation, s-a aflat în afara traiectoriei prognozate de NHC pentru uraganul Dorian, acest operator de croaziere şi-a evacuat întregul personal de pe insulă, a precizat purtătorul său de cuvânt Roger Frizzel. Insula a suferit câteva distrugeri prin eroziune la nivelul plajelor, însă nu au fost raportate avarii structurale.

Royal Caribbean şi Disney Cruise Line au anunţat că vor dona fiecare suma de 1 milion de dolari pentru a contribui la acţiunile de ajutorare a populaţiei din Bahamas.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.