Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dispozitiv special de prevenire a căderii părului în chimioterapie, folosit pentru pacienţii Centrului OncoHelp

radioterapie sanador
Potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES, dispozitivul a fost achiziţionat recent cu ajutorul unei sponzorizări primite de la o companie privată.

Întrucât substanţele folosite în chimioterapie atacă toate celulele din corp, care se divid rapid, acestea au ca efecte adverse şi slăbirea firului de păr. De aceea, majoritatea pacienţilor încep să îşi piardă părul după două săptămâni de la prima şedinţă de chimioterapie, dar efectele sunt diferite pentru fiecare bolnav.

"De acest dispozitiv pot beneficia gratuit toţi pacienţii noştri. Prin scăderea fluxului sangvin de la nivelul scalpului se reduce acţiunea citostaticelor asupra foliculilor piloşi şi astfel se previne căderea părului. Procedura de răcire a scalpului nu interferează cu tratamentul citostatic. Cu alte cuvinte, nu scade eficienţa acestuia, dimpotrivă, poate să amelioreze chiar calitatea vieţii pacientului, având în vedere că împiedică pierderea părului. Este redus sau chiar eliminat unul dintre factorii de stres ce apar în momentul începerii chimioterapiei", spune medicul oncolog dr. Norina Macra, de la Centrul de Oncologie OncoHelp, citat în comunicat.

Dispozitivul, numit Scalp Cooler, este o bonetă specială care se fixează pe cap şi care duce la răcirea scalpului cu câteva grade. Astfel, se reduce fluxul sanguin la nivelul foliculilor părului, iar substanţele medicale folosite în chimioterapie nu mai afectează atât de grav firul de păr, acesta menţinându-şi rezistenţa. Scăderea temperaturii scalpului permite păstrarea părului în mare parte sau chiar în totalitate.

Pentru a avea efect, boneta trebuie folosită de la prima şedinţă de tratament. Rezultatele acestei proceduri depind însă de tipul şi faza cancerului, vârstă, starea părului, dar şi de starea generală de sănătate.

Dr. Norina Macra menţionează că procedura presupune începerea folosirii bonetei cu 30 de minute înainte de administrarea tratamentului perfuzabil. Practic, în acel moment are loc scăderea temperaturii scalpului. Casca este menţinută apoi pe toată durata perfuzării şi 90 de minute după ce se încheie administrarea citostaticelor. Acest dispozitiv protejează inclusiv regenerarea părului.

"Pentru unii pacienţi, pierderea părului poate fi una dintre urmările tratamentului cel mai greu de îndurat, iar asta poate duce totodată la scăderea încrederii în sine, la stări de anxietate, deprimare sau furie. Aceste consecinţe la nivel emoţional pot afecta atât relaţia cu propria persoană, cât şi cu cei din jur", a mai explicat psihologul clinician Alexandra Mihoc, de la Asociaţi OncoHelp - Centrul de Oncologie OncoHelp.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.