Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dispută americano-maghiară pe tema numirii ambasadorului SUA

ambasada sua

Seful diplomatiei ungare Peter Szijjarto i-a dat replica miercuri senatorului american John McCain care, cu o zi în urma, l-a criticat dur pe premierul Viktor Orban, pe marginea desemnarii noului ambasador american la Budapesta, relateaza agentia MTI.

Szijjarto a tinut sa sublinieze ca alegatorii ungari si-au exprimat în trei rânduri optiunea cu privire la viitorul tarii. 'De trei ori ei si-au exprimat în mod clar optiunea si toata lumea ar trebui sa respecte acest lucru. Daca cineva îsi bazeaza opinia asupra afacerilor interne ungare doar pe articole de presa, ar putea ajunge rapid în situatia de a face comentarii fara fundament', a subliniat ministrul ungar.
Pentru început, John McCain, fost candidat la alegerile prezidentiale americane în 2008, a pus la îndoiala marti desemnarea lui Colleen Bradley Bell pentru functia de ambasador al SUA în Ungaria. În opinia senatorului veteran, Bell este o candidata 'complet nepotrivita' pentru a conduce misiunea diplomatica americana în Ungaria, o 'tara foarte importanta unde se întâmpla lucruri rele'.
În opinia lui McCain, nominalizarea lui Bell a fost 'cel mai scandalos exemplu' al delimitarii presedintelui Obama de un mai vechi compromis bipartit potrivit caruia 70% dintre ambasadori sunt diplomati de cariera si doar 30% candidati politici. El a explicat ca Bell este o producatoare de 'soap opera' (echivalentul american al telenovelelor, n.r.), cu putine cunostinte în materie de politica externa si probleme de securitate nationala, dar 'care a donat si colectat milioane de dolari campaniei lui Obama'.
'Ungaria este un aliat apropiat în multe privinte, dar nu exista nicio îndoiala ca, de când a preluat sefia executivului în 2010, premierul Viktor Orban a centralizat puterea', a subliniat McCain, amintind de critici aduse la adresa acestuia pe tema nerespectarii practicilor si principiilor democratice. Orban 'a redus independenta justitiei ungare, a promovat modificari constitutionale controversate si a plasat restrictii dure asupra organizatiilor neguvernamentale', a notat senatorul republican. Orban îi priveste pe membrii societatii civile ca pe niste 'activisti politici platiti' care servesc unor interese comune, a continuat McCain, care a denuntat si apropierea dintre Orban si Vladimir Putin.
Nominalizarea lui Bell a fost aprobata cu 52 de voturi pentru si 42 împotriva, toti democratii votând pentru si toti republicanii împotriva. Ministerul ungar de Externe si-au dat acordul pentru numirea acesteia în toamna. Printre altele, Colleen Bradley Bell este unul dintre producatorii popularului serial de televiziune 'Tânar si nelinistit'.
AGERPRES

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.