Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dispute aprinse PSD - PNL pe legea preventiei. Proiectul a fost respins de Comisie

respins

Legea preventiei a fost respinsa de Comisia de Sanatate din Camera Deputatilor din motive procedurale, potrivit PSD. PNL sustine insa ca social-democratii vor sa saboteze legea pentru ca nu au sustinut-o de la bun inceput si nu vor sa o sustina nici in continuare.

Legea in forma initiala se afla la Camera Deputatilor, ca prima Camera sesizata, pentru ca legea preventiei propunea infiintarea unei Agentii Nationale pentru Preventiei. Liberalii au venit insa cu amendamente prin care renunta la crearea acestei Agentii si la sanctiunile prevazute pentru pacientii care refuza preventia. Aceste amendamente transforma legea in profunzime si fac Senatul prima Camera care ar trebui sesizata.

Pornind de la aceste fapte PSD a propus ca legea in integralitate sa fie respinsa, fara a fi adoptate amendamentele liberalilor si pentru a nu vicia astfel traseul legislativ al legii. Senatul ar urma, potrivit PSD, sa adopte amendamentele PNL si sa trimita proiectul din nou Camerei Deputatilor pentru votul decizional.

"Legea preventiei s-a dorit a fi o lege agreata de o majoritate, daca se poate sa avem un consens pe aceasta lege pentru a imbunatatii indicatorii de sanatate ai populatiei.

Conform procedurii parlamentare am organizat dezbateri publice. Am preluat amendamentele societatii civile si le-am depus in Camera Deputatilor. O problema de procedura impiedica luarea in considerare a acestor amendamente.

Sa se intruneasca Biroul Permanent Reunit si sa decida traseul acestei legi", au propus liberalii prin vocea Luciei Varga, dar solicitarea a fost respinsa pentru ca amanarea unei decizii ar fi dus la adoptarea tacita a legii si ar deturna strategia PSD.

"PSD nu e impotriva preventiei, este impotriva adoptarii unor legi pe sub masa. Ne dorim respectarea procedurilor. Nu, nu suntem impotriva preventiei. Eram impotriva crearii unei agentii care sa gestioneze 3 miliarde de lei. Propunerea initiala nu a fost corecta. Societatea civila este impotriva proiectului, amendamentele modifica fiecare articol. Veniti cu un proiect nou care sa respecte traseul legislativ", le-a raspuns liberalilor presedintele Comisiei de Santate Florin Buicu.

Dupa alte schimburi de replici taioase, PNL insistand pe fondul legii si pe imbunatatirile pe care ele le-ar aduce sanatatii populatiei, iar PSD insistand pe erorile din forma initiala si pe problemele de procedura, Comisia a repins proiectul.

"Puteam macar sa mimam un proces democratic, macar sa citim legea", a obiectat la final Horia Cristian (PNL), vicepresedintele Comisiei de Santate.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.