Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Divergenţe' între Japonia şi Coreea de Sud au împiedicat o conferinţă de presă comună la Washington

monitoruldeneamt.ro
Japonia steag

"Divergenţe" între Japonia şi Coreea de Sud au împiedicat miercuri o conferinţă de presă comună la Washington a miniştrilor adjuncţi de externe din cele două ţări asiatice cu omoloaga lor americană, notează AFP.

"Aşa cum se întâmplă de ceva timp, există unele divergenţe bilaterale între Japonia şi Coreea de Sud care sunt încă în curs de rezolvare", a spus de la început subsecretarul de stat american Wendy Sherman, singură pe podiumul unde trebuia iniţial să fie însoţită de coreeanul Choi Jong Kun şi de japonezul Mori Takeo.

"Una dintre aceste divergenţe, fără legătură cu reuniunea de astăzi, a avut ca rezultat o schimbare a formatului conferinţei de presă", a adăugat ea, fără mai multe precizări.

În schimb, reuniunea trilaterală dintre diplomaţii din cele trei ţări aliate a avut loc cu uşile închise. Wendy Sherman a dat asigurări că a fost "foarte constructivă" şi "amicală" - "ceea ce demonstrează exact de ce acest format trilateral între Statele Unite, Japonia şi Republica Coreea este atât de important şi de puternic", a insistat ea.

Cele trei ţări nu au oferit deocamdată nicio explicaţie pe tema acestei divergenţe.

Tokyo şi Seul întreţin relaţii tensionate de mai multe decenii din cauza brutalei dominaţii coloniale japoneze asupra Peninsulei Coreene între 1910 şi 1945, informează Agerpres.ro.

În 2019, Coreea de Sud a ameninţat pentru o vreme că va rupe un acord de partajare a informaţiilor militare cu Japonia, pe fondul tensiunilor diplomatice şi comerciale. Această ameninţare a alarmat Statele Unite care se tem că disensiunile dintre cei mai apropiaţi aliaţi asiatici ai lor vor avea repercusiuni asupra securităţii regionale.

În cadrul reuniunii tripartite, viceminiştrii şi-au reafirmat "angajamentul comun" în favoarea "denuclearizării totale a peninsulei coreene", a spus Wendy Sherman care a reînnoit oferta de dialog lansată Phenianului de preşedintele american Joe Biden, dar rămasă până în prezent fără răspuns.

"Statele Unite nu au nicio intenţie ostilă faţă de Coreea de Nord, credem că diplomaţia şi dialogul sunt esenţiale", pentru această denuclearizare "şi pentru a realiza pacea permanentă", a adăugat ea.

Potrivit diplomatei americane, cele trei ţări au denunţat şi "activităţile care subminează, destabilizează sau ameninţă ordinea internaţională" în zona indo-pacifică şi în strâmtoarea Taiwan, într-un nou avertisment clar adresat Chinei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.