Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dmitri Kozak: 'Discuţii deloc simple la Paris în formatul Normandia'

vestidinrusia.ro
Dmitri Kozak, șeful adjunct al Administrației președintelui Rusiei

Rusia şi Ucraina îşi vor continua discuţiile sub medierea franco-germană peste două săptămâni la Berlin, după discuţii "deloc simple" miercuri la Paris, a declarat trimisul special rus pentru conflictul ucrainean, Dmitri Kozak, informează AFP.

"În pofida diferenţelor de lectură, armistiţiul trebuie să persiste, încetarea focului trebuie menţinută" între armata ucraineană şi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, a adăugat oficialul rus la încheierea unei întâlniri a consilierilor politici din cele patru ţări din formatul Normandia, care a avut loc în capitala Franţei.

Dmitri Kozak a precizat că reuniunea de la Berlin va avea loc la acelaşi nivel, acela de consilieri politici, şi că un summit nu este "pe agendă", potrivit Agerpres.ro.

"Sperăm că ne-au înţeles argumentele colegii noştri şi că peste două săptămâni vom avea rezultate", a adăugat negociatorul rus într-o conferinţă de presă la ambasadă.

"Vrem să menţinem acest dialog", a afirmat negociatorul ucrainean Andrid Iermak în declaraţii făcute la ambasada Ucrainei.

Negociatorii "rămân angajaţi pentru a atenua dezacordurile actuale în cadrul activităţile viitoare", potrivit declaraţiei comune emise la sfârşitul reuniunii maraton care a durat aproape nouă ore.

"Ceea ce este important este că comunicatul de astăzi este primul document semnificativ asupra căruia am reuşit să convenim din decembrie 2019", a spus Iermak.

Kozak a insistat, însă, că situaţia din regiunile separatiste ale Ucrainei şi tensiunile de la graniţa unde Rusia a dislocat trupe sunt "două lucruri diferite".

Conflictul armat dintre Kiev şi separatişti a izbucnit în 2014, dar de atunci s-a transformat într-unul latent, cu bombardamente şi confruntări regulate. Germania şi Franţa mediază acest conflict din 2014, dar planul de pace negociat între părţile implicate în conflictul din estul Ucrainei este blocat.

Începând din noiembrie 2021, Statele Unite şi Europa au început să tragă semnale de alarmă cu privire la dislocarea de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina, stârnind temeri că Moscova plănuieşte o ofensivă armată care ar escalada conflictul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.